Przejdź do głównej zawartości

Tort "Rewelka"




            Jak się nazywa tak też smakuje.Rewelacyjny tort pod względem smaku i przygotowania. Takiego biszkoptu pewnie jeszcze nie jedliście jest to połączenie skondensowanego mleka z mąką  i jajkami. Niemożliwe a jednak wychodzi. Ciasto wychodzi wilgotne, mięsiste i nie ma potrzeby nasączania. A przy tym przygotowanie zajmuje 5 minut. Ciasto przełożone zostało kwaśną śmietaną, która w połączeniu z wanilią tworzy przepyszny duet. Całość jest niesamowita - lekko słodka, lekko kwaśna wszystkie smaki świetnie do siebie pasują i  tworzą Rewelacyjny tort. 



Składniki ciasto:
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego (530g)
  • 2 jajka 
  • 70 g mąki 
  • 1,5 łyżeczki sody 
  • 20 g kakao 
  • 25 g drobno pokrojonych orzechów (laskowe, włoskie, pekany) 
Krem:
  • 1L kwaśnej śmietany 18% 
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 1/2 laski wanilii 
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego 
 Dodatkowo 30 g zmielonych orzechów i orzechy do dekoracji

Tortownica 18 cm


             Do miski wlej mleko, wbij jajka, dodaj mąkę i sodę. Miksuj wszystko 3 minuty. Podziel masę na 3 równe części. Do dwóch części dodaj po 10 g kakao a do trzeciej dodaj drobno pokrojone orzechy. Dno foremki wyłóż pergaminem i lekko natłuść. Każdą warstwę piecz osobno w 200*C do suchego patyczka około 15 minut. Przestudź, jeśli ciasto lekko opadnie to nic się nie stało.
            Krem: Do naczynia włóż śmietanę, dodaj cukier, ekstrakt i nasionka z wanilii. Wszystko porządnie wymieszaj.
Przełożenie: Ciasto czekoladowe-warstwa kremu-ciasto orzechowe-warstwa kremu-ciasto czekoladowe-warstwa kremu-na koniec zmielone orzechy.
Włóż do lodówki na 8-12 godzin najlepiej na noc.




Komentarze

  1. Jeśli smakuje jak wygląda to na pewno rewelka.
    Mam pytanie co do kwaśnej śmietany.
    Czy będzie nią każda śmietana 18%. Dla mnie każda śmietana jest raczej słodka, a nie kwaśna i nigdy nie wiem która to ma być ta kwaśna:).

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie!
    Śmietana 18%? Utrzymuje się bez problemu pod ciężarem ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  3. Nazwa super, a i prezentacja wyśmienita :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaintrygował mnie ten torcik - trzeba będzie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki wspaniały tort! Jak się pięknie prezentuje. Ale bym go spróbowała. Chodzą za mną takie smaki... Już sam jego widok kusi ponadprzeciętnie. Pozdrowionka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniale się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No rzeczywiście rewelka! Nigdy takiego tortu nie jadłyśmy i wręcz zaskoczyłaś nas tym przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Faktycznie wygląda rewelacyjnie! :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz