Przejdź do głównej zawartości

Szarlotka tatrzańska






              Jesień to czas szarlotek. Najlepsze są na kruchym cieście z dużą ilością jabłek i odrobiną cynamonu. Taka właśnie jest ta szarlotka. Szarlotka tatrzańska charakteryzuje się tym że do ciasta nie dodajemy musu jabłkowego tylko jabłka pokrojone w cienkie plasterki. Do jabłecznika używamy jabłek twardych, które podczas pieczenia nie rozpadają się a zachowują swój kształt.




Składniki: 

Ciasto:
  • 500 g mąki krupczatki 
  • 250 g zimnego masła 
  • 100 g cukru pudru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3 żółtka 
  • ew. łyżka wody 
Nadzienie:
  • 3 kg jabłek szara reneta,koksa albo golden delicious 
  • 3 łyżki cukru  
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • cukier puder do oprószenia 

Foremka 22x30 cm


           Na stolnicę wysyp mąkę dodaj masło pokrojone w kostkę i posiekaj. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Jeśli ciasto nie będzie chciało się zagnieść dodaj wodę. Podziel na dwie części 80% i 20%. Mniejszą część zawiń w folię i schowaj do zamrażarki większą wyłóż dno foremki. Foremkę włóż do lodówki na godzinę.
        Obierz jabłka, wytnij gniazda i podziel na ćwiartki. Pokrój jabłka na cienkie plasterki albo zetrzyj na tarce na tarczy do krojenia w plasterki. Jabłka wymieszaj z cukrem i cynamonem.
Spód ciasta podpiecz 15 minut w 175*C. Na ciasto wyłóż jabłka a na wierzch zetrzyj ciasto z zamrażarki. Piecz 60 minut w 175*C. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.




Źródło
 

Komentarze

  1. Uwielbiam kiedy w szarlotce jest tyle jabłek <3
    Zapraszam do siebie - jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedna z moich ulubionych szarlotek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak, jesień jest idealna na szarlotki! Szczególnie takie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Skąd wiesz, że za mną chodzi szarlotka? :) Ale bym zjadła. Piękna. Taki idealny kawałeczek do rozkoszowania się tą słodyczą. To musi być uczta dla smaku :) Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne odzwierciedlenie tej, którą jadam zawsze w górach :3

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowna! Od dawna mamy na taką ochotę więc dziś zrobiłyśmy sobie jabłka w cieście cynamonowym ale wolałybyśmy kawałek twojej szarlotki :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam! Narobiłaś mi ochoty na szarlotkę. Koniecznie muszę ją upiec w najbliższym czasie:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ach, zjadłabym taki soczysty kawałeczek;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja mama dość często piecze szarlotkę ale zawsze ją sprzeda, ah a ja już tak dawno jej nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  10. Aż żal, że nie mogę takich pyszności zjeść. Wygląda przeapetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. 'królowa' jesieni :) uwielbiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz