07.09.2015

Kisiel brzoskwiniowy




     Myślę, że każdy w dzieciństwie jadł kisiel. Jedni go kochali inni nienawidzili. Ja bardzo lubię i polecam bo jest to sposób na pyszny, delikatny deser z wykorzystaniem dojrzałych i słodkich owoców. Zarówno dzieci jak i dorośli będą zadowoleni :D P.s Mało tuczący ;D



Składniki: 
  • 3 dojrzałe brzoskwinie 
  • 400 ml wody 
  • 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej 
  • cukier do smaku 
  • jeśli lubisz to przyprawy korzenne cynamon, kardamon, goździk 

        Brzoskwinie obierz, wymnij pestkę i pokrój w średnią kostkę. Brzoskwinie włóż do garnka zalej wodą i duś na średnim ogniu, aż nie zmiękną około 10 minut. Następnie zmiksuj na papkę i dodaj tyle cukru na ile będziesz miał ochotę. Mąkę wsyp do kubeczka, zalej jak najmniejszą ilością wody (około 30 ml), wymieszaj i wlej do brzoskwiń. Porządnie wymieszaj i poczekaj aż kisiel zacznie delikatnie pyrkać. Przelej do filiżanek i podawaj :D







7 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam domowego kisielu, ale ten wygląda bosko! Muszę zrobić, bo dawno nie jadłam, a dobrze kojarzę z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też jesteśmy fankami kisielu i to o różnych smakach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kisiel bardzo lubię, a taki domowy musi smakować genialnie! Jeszcze nigdy sama nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny kisiel, zjadłabym na II śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem właśnie z tych, co nienawidzili :) ale twój wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...