30.09.2015

Mus jabłkowy z imbirem






         Tradycyjny mus z jabłek wzbogaciłam o smak imbiru, który dodaje orzeźwienia, lekkiej ostrości a i posiada dużo właściwości zdrowotnych. Jak każdy mus świetnie pasuje i na kanapki, i do ciasta, owsianki, jaglanki co tam chcecie. Mniam :D


Składniki: 
  • 3 kg jabłek 
  • około 100 ml wody 
  • 60 g imbiru 
  • cukier do smaku  

        Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w plasterki.Włóż do garnka i wlej wodę. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż jabłka się rozpadną. Garnka nie przykrywaj a jeśli jabłka są mało soczyste dodaj jeszcze odrobinę wody. Obierz imbir (najlepiej małą łyżeczką) i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj do jabłek. Podgrzewaj jeszcze chwilę a następnie zblenduj na gładki mus. Gotuj jeszcze z 10 minut niech sok odparuje a mus zgęstnieje. Ilość cukru zależy od gatunku jabłek, dojrzałości i naszych upodobań. Gdy mus będzie gotowy przełóż do wyparzonych słoików. Mus należy pasteryzować Tutaj znajdziesz instrukcje jak to zrobić.




15 komentarzy:

  1. bardzo lubię taki domowy mus jabłkowy, ale z imbirem jeszcze nie robiłam :) to musi być super dodatek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały :-) poproszę jedną porcyjkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jabłka + cynamon oraz jabłka + imbir, dla mnie to połączenia idealne! Muszę sobie zrobić taki mus!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie lubie imbiru i mam na niego uczulenie, ale myślę, że bez niego tez da radę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę spróbować z imbirem, do tej pory robiłam mus jabłkowy z cynamonem :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  6. o mamusiu.. taki cudeńko zamknięte w słoiczku.. <3 mniaaam!

    OdpowiedzUsuń
  7. jak przychodzi jesień zaczynam dodawać imbir do czego się da:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam to połączenie. Mam na szczęście jeszcze zapasy takiego musu z zeszłego roku bo niestety nasze jabłonie w tym roku zastrajkowały i nie maja ani jednego jabłka :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak przekonamy sie do imbiru to pomyślimy nad takim przepisem :P

    OdpowiedzUsuń
  10. muszę spróbować, teraz jak chorowałam, to piłam dużo herbaty z imbirem i cytryną, bardzo polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. pyszotka :D i jakie cudowne zdjęcia <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam imbir super wiki, idealne na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Na zimną jesienną porę taki mus to zdecydowanie "must have" ;))

    OdpowiedzUsuń
  14. Po pierwsze doskonały mus, po drugię piękne zdjęcie i po trzecie super koszyk, też bym taki chciała mieć ;)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...