Przejdź do głównej zawartości

Domowy ketchup z ziołami






        Zdecydowanie domowy ketchup jest najlepszy! Wyczuwalna jest w nim burza smaków ziół, czosnku, kolendry, gorczycy, octu po prostu szaleństwo. Często czytam że jak raz zrobisz domowy ketchup to ciężko jest sięgnąć po ten sklepowy i dokładnie tak jest :D 
Ważne jest też wybór pomidorów, najlepsze są te podłużne zwane butelkowymi maja mniej pestek i soku w środku. Jeśli zdecydujecie się na okrągłe warto jest usunąć środek. Dzięki temu skrócimy czas podgrzewania a ketchup nie będzie rzadki. Pomidory powinny być bardzo dojrzałe i mieć intensywny czerwony kolor. Bardzo ważnym krokiem jest wycinanie nasady szypułek zawierają one trującą solaninę. 
Polecam nie tylko do parówek ale też do makaronów, mięs, zapiekanek zapewniam że poczujecie różnice :D 



Składniki: 
  • 3 kg pomidorów 
  • 4 czerwone cebule 
  • 6 ząbków czosnku 
  • 3 gałązki tymianku 
  • 1 duża gałązka rozmarynu 
  • 6 listków szałwii 
  • 100 ml octu balsamino bianco (albo octu jabłkowego) 
  • 100-120 g cukru trzcinowego 
  • po 1 łyżeczce ziaren czarnego pieprzu, ziela angielskiego, kolendry i gorczycy 
  • sól do smaku 
  • olej do smażenia 
  • kawałek materiału zwanego gazą 


          Pomidory sparz wrzątkiem, chwilę odczekaj i zdejm skórki. Wytnij nasady szypułek i dowolnie pokrój. Odstaw na bok. Cebule pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj i wrzuć do dużego garnka 4-5L. Wlej odrobinę oleju, dodaj rozmaryn, tymianek i szałwię. Podsmaż  na średnim ogniu 5 minut (uważaj żeby nie spalić czosnku bo będzie gorzkie!). Włóż pomidory, wlej ocet, wsyp cukier i dodaj ziarna zawinięte w gazę (połóż gazę, wsyp ziarna i zawiń nitką). Podgrzewaj godzinę na małym ogniu od czasu do czasu mieszając (ma tylko delikatnie pyrkać). Garnka nie przykrywamy pokrywką, sok musi odparować!
         Następnie wymnij zioła i paczuszkę z ziarnami. Resztę zblenduj aż powstanie gęsta masa. Wstaw z powrotem na piec i gotuj jeszcze 2-3 godziny do uzyskania odpowiedniej gęstości (pamiętaj jednak że domowy ketchup nigdy nie będzie miał konsystencji takiej jak ten kupiony w sklepie!). Gotowy ketchup wkładamy do umytych i wyparzonych słoików.
       Pasteryzowanie: Do garnka włóż ściereczkę, ułóż słoiki i wlej wody tyle żeby sięgała do 3/4 wysokości słoika. Postaw na piec i poczekaj aż się woda zacznie gotować, zmniejsz temp. i delikatnie gotuj przez 15 minut. Po wyjęciu z garnka ustaw wszystkie słoiki do góry dnem do całkowitego przestudzenia.







Komentarze

  1. Super :-) też wolę taki domowy bo dodam ulubione składniki. Świetny ci wyszedł :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio ketchup nas odrzuca a to dlatego, że niedawno miałyśmy na niego fazę i wszystkie swoje zapasy zjadłyśmy xD Jednak musimy jeszcze ich trochę zrobić na zimę bo smak jeszcze wróci :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda w tych buteleczkach! Aż miło trzymać w lodówce :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowy jest zdecydowanie najlepszy!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Poproszę o buteleczkę tego cuda... :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Zgadza się, domowy = najlepszy! Ostatnio też zrobiłam sobie słoiczek takiego ketchupu, pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę w końcu zrobić! :) A ja mam tak z budyniem, od kilku lat robię domowy, kiedyś sięgłam po sklepowy, nie byłam w stanie go zjeść! :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie robiłam. Mam ochotę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz