14.09.2015

Domowy ketchup z ziołami






        Zdecydowanie domowy ketchup jest najlepszy! Wyczuwalna jest w nim burza smaków ziół, czosnku, kolendry, gorczycy, octu po prostu szaleństwo. Często czytam że jak raz zrobisz domowy ketchup to ciężko jest sięgnąć po ten sklepowy i dokładnie tak jest :D 
Ważne jest też wybór pomidorów, najlepsze są te podłużne zwane butelkowymi maja mniej pestek i soku w środku. Jeśli zdecydujecie się na okrągłe warto jest usunąć środek. Dzięki temu skrócimy czas podgrzewania a ketchup nie będzie rzadki. Pomidory powinny być bardzo dojrzałe i mieć intensywny czerwony kolor. Bardzo ważnym krokiem jest wycinanie nasady szypułek zawierają one trującą solaninę. 
Polecam nie tylko do parówek ale też do makaronów, mięs, zapiekanek zapewniam że poczujecie różnice :D 



Składniki: 
  • 3 kg pomidorów 
  • 4 czerwone cebule 
  • 6 ząbków czosnku 
  • 3 gałązki tymianku 
  • 1 duża gałązka rozmarynu 
  • 6 listków szałwii 
  • 100 ml octu balsamino bianco (albo octu jabłkowego) 
  • 100-120 g cukru trzcinowego 
  • po 1 łyżeczce ziaren czarnego pieprzu, ziela angielskiego, kolendry i gorczycy 
  • sól do smaku 
  • olej do smażenia 
  • kawałek materiału zwanego gazą 


          Pomidory sparz wrzątkiem, chwilę odczekaj i zdejm skórki. Wytnij nasady szypułek i dowolnie pokrój. Odstaw na bok. Cebule pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj i wrzuć do dużego garnka 4-5L. Wlej odrobinę oleju, dodaj rozmaryn, tymianek i szałwię. Podsmaż  na średnim ogniu 5 minut (uważaj żeby nie spalić czosnku bo będzie gorzkie!). Włóż pomidory, wlej ocet, wsyp cukier i dodaj ziarna zawinięte w gazę (połóż gazę, wsyp ziarna i zawiń nitką). Podgrzewaj godzinę na małym ogniu od czasu do czasu mieszając (ma tylko delikatnie pyrkać). Garnka nie przykrywamy pokrywką, sok musi odparować!
         Następnie wymnij zioła i paczuszkę z ziarnami. Resztę zblenduj aż powstanie gęsta masa. Wstaw z powrotem na piec i gotuj jeszcze 2-3 godziny do uzyskania odpowiedniej gęstości (pamiętaj jednak że domowy ketchup nigdy nie będzie miał konsystencji takiej jak ten kupiony w sklepie!). Gotowy ketchup wkładamy do umytych i wyparzonych słoików.
       Pasteryzowanie: Do garnka włóż ściereczkę, ułóż słoiki i wlej wody tyle żeby sięgała do 3/4 wysokości słoika. Postaw na piec i poczekaj aż się woda zacznie gotować, zmniejsz temp. i delikatnie gotuj przez 15 minut. Po wyjęciu z garnka ustaw wszystkie słoiki do góry dnem do całkowitego przestudzenia.







9 komentarzy:

  1. Super :-) też wolę taki domowy bo dodam ulubione składniki. Świetny ci wyszedł :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio ketchup nas odrzuca a to dlatego, że niedawno miałyśmy na niego fazę i wszystkie swoje zapasy zjadłyśmy xD Jednak musimy jeszcze ich trochę zrobić na zimę bo smak jeszcze wróci :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda w tych buteleczkach! Aż miło trzymać w lodówce :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowy jest zdecydowanie najlepszy!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Poproszę o buteleczkę tego cuda... :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Zgadza się, domowy = najlepszy! Ostatnio też zrobiłam sobie słoiczek takiego ketchupu, pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę w końcu zrobić! :) A ja mam tak z budyniem, od kilku lat robię domowy, kiedyś sięgłam po sklepowy, nie byłam w stanie go zjeść! :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie robiłam. Mam ochotę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...