02.09.2015

Ciasto marchewkowo-bananowe z mąki z pełnego przemiału






            Ciasto bez jajek, jajka zastąpiły nam banany a zamiast mleka użyłam zwykłej wody. Zamiast cukru trzcinowego możemy ze spokojem użyć dowolnego, naturalnego słodzika. Ciasto jest niesamowicie wilgotne, pachnące przyprawami, zdrowe i na pewno świetnie się sprawdzi jako drugie śniadanie.


Składniki: 
  • 2 dojrzałe banany 
  • sok z 1/4 cytryny 
  • 220 g cukru trzcinowego 
  • 250 ml oleju 
  • 300 ml wody 
  • 350 g startej na dużych oczkach marchewki 
  • 340 g mąki z pełnego przemiału typ. 1850 
  • 2 łyżeczki sody 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki kardamonu 

Tortownica 24 cm, wyłożona pergaminem


      W misce rozgnieć banany i skrop sokiem z cytryny. Dodaj cukier, olej i wodę. Porządnie wymieszaj albo zmiksuj. Dołóż marchewkę i wymieszaj.
W drugiej misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek i przyprawy korzenne. Suche składniki wsyp do mokrych, połącz i przelej do foremki. Piecz do suchego patyczka w 180*C (dolna grzałka i termoobieg) około 45 minut.




15 komentarzy:

  1. Świetne ciacho. Z chęcią wykorzystam przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasto!
    Idealne na każdą okazję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta z bananami :) Ciekawi mnie takie połączenie z marchewką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziś testowałyśmy ciasto marchewkowe z Biedronki, smaczne ale patrząc na Twój wypiek to chętnie byśmy się zamieniły xD

    OdpowiedzUsuń
  5. Marchew? Banany? Kurdę, to musi być superowe w smaku! Robię :D

    OdpowiedzUsuń
  6. I to wilgotne wnętrze, najlepsze<3

    OdpowiedzUsuń
  7. Wstyd się przyznać, ale ciasta marchewkowego nigdy nie jadłam :) Twoja propozycja wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdrowe i smaczne, czy można chcieć czegoś więcej :) Pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda na takie perfekcyjnie wilgotne, poproszę kawałek <3

    OdpowiedzUsuń
  10. ciacho jest na pewno smaczne! lubię takie! są zdrowe, pachnące i pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  11. jak patrze na Twoje zdjęcia to coś czuje, że zaczyna się sezon na aromatyczne ciasto marchewkowe. Uwielbiam

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...