Przejdź do głównej zawartości

Ciasto marchewkowo-bananowe z mąki z pełnego przemiału






            Ciasto bez jajek, jajka zastąpiły nam banany a zamiast mleka użyłam zwykłej wody. Zamiast cukru trzcinowego możemy ze spokojem użyć dowolnego, naturalnego słodzika. Ciasto jest niesamowicie wilgotne, pachnące przyprawami, zdrowe i na pewno świetnie się sprawdzi jako drugie śniadanie.


Składniki: 
  • 2 dojrzałe banany 
  • sok z 1/4 cytryny 
  • 220 g cukru trzcinowego 
  • 250 ml oleju 
  • 300 ml wody 
  • 350 g startej na dużych oczkach marchewki 
  • 340 g mąki z pełnego przemiału typ. 1850 
  • 2 łyżeczki sody 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki kardamonu 

Tortownica 24 cm, wyłożona pergaminem


      W misce rozgnieć banany i skrop sokiem z cytryny. Dodaj cukier, olej i wodę. Porządnie wymieszaj albo zmiksuj. Dołóż marchewkę i wymieszaj.
W drugiej misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek i przyprawy korzenne. Suche składniki wsyp do mokrych, połącz i przelej do foremki. Piecz do suchego patyczka w 180*C (dolna grzałka i termoobieg) około 45 minut.




Komentarze

  1. Świetne ciacho. Z chęcią wykorzystam przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasto!
    Idealne na każdą okazję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta z bananami :) Ciekawi mnie takie połączenie z marchewką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziś testowałyśmy ciasto marchewkowe z Biedronki, smaczne ale patrząc na Twój wypiek to chętnie byśmy się zamieniły xD

    OdpowiedzUsuń
  5. Marchew? Banany? Kurdę, to musi być superowe w smaku! Robię :D

    OdpowiedzUsuń
  6. I to wilgotne wnętrze, najlepsze<3

    OdpowiedzUsuń
  7. Wstyd się przyznać, ale ciasta marchewkowego nigdy nie jadłam :) Twoja propozycja wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdrowe i smaczne, czy można chcieć czegoś więcej :) Pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda na takie perfekcyjnie wilgotne, poproszę kawałek <3

    OdpowiedzUsuń
  10. ciacho jest na pewno smaczne! lubię takie! są zdrowe, pachnące i pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  11. jak patrze na Twoje zdjęcia to coś czuje, że zaczyna się sezon na aromatyczne ciasto marchewkowe. Uwielbiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz