16.09.2015

Dżem z cukinii






      Jeśli chodzi o dżem z cukinii to mój pierwszy raz, ale nie ostatni :D Cukinia w przetworach na słodko sprawdziła się rewelacyjnie a z dodatkiem owoców jest ledwo wyczuwalna. Polecam!


Składniki:
  • 1 kg małych cukinii 
  • 1 kg brzoskwiń 
  • 1/2 kg jabłek 
  • około 1 szklanki cukru trzcinowego*
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • sok z 1/2 cytryny 


         Cukinię obierz, przetnij na pół i łyżeczką wydrąż środek z pestkami. Drobno pokrój. Brzoskwinie i jabłka obierz wymnij pestki i drobno pokrój. Cukinie i owoce włóż do garnka zasyp cukrem, wlej odrobinę wody i postaw niech się podgrzewa do chwili aż wszystko zmięknie i zacznie się rozpadać. Następnie zblenduj na papkę i podgrzewaj jeszcze chwilę około 20 minut (nie przykrywaj niech sok odparuje). Dopraw sokiem z cytryny i cukrem waniliowym. Gorący dżem włóż do wyparzonych słoików, zakręć i postaw do góry dnem do całkowitego ostudzenia.

* Ilość cukru zależy od naszych upodobań smakowych i od tego czy owoce są bardzo dojrzałe.





14 komentarzy:

  1. Piękne słoiczki!
    A dżemy z cukunii, dyni, kabaczka bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cukinię od lat zamykam w słoiczki z różnymi dodatkami. Jest pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam już dżem z cukinii, ale samej. Twoja propozycja, by dodać inne owoce podoba mi się dużo bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem bardzo ciekawa smaku tego dżemu!

    Zapraszam do siebie ;-) www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojej, nigdy nie próbowałam dżemu z cukinii :) Bardzo jestem ciekawa smaku :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłyśmy taki dżemik z cukinii z dodatkiem owoców :) Bardzo ciekawy i pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To dla mnie zupełna nowość:)

    OdpowiedzUsuń
  9. A z tyłu nawłoć, którą też mam w wazonie i popijam z niej herbatki:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja robiłam w tym roku, ale tylko z cukinii i tez jest przepyszny, Twój wygląda znakomicie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawie skomponowałaś składniki. Musze spróbować, bo intryguje mnie jak smakuje taki dżem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawe i na pewno warte wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja nie robiłam, ale raz jadłam. Smakował super! Powtórzę kiedyś na pewno :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...