09.09.2015

Pieczone powidła z malinami doprawione rozmarynem





        Kolejne pyszne powidełka pieczone w piekarniku. Nie potrzeba dużo stać i mieszać w garnku wystarczy wrzucić do foremki i upieką się same :D Śliwki w połączeniu z malinami i rozmarynem smakują wyśmienicie. Nie przejmujcie się rozmaryn tu nie dominuje, dodaje tylko lekkiego posmaku i podkreśla kwaskowatość mali. Pychotka, mówię Wam :D
Dodam jeszcze, że powidła wyszły bardzo gęste i nie ma potrzeby dodawania agaru, pektyny czy cukru żelującego.



Składniki:
  • 1 kg wypestkowanych śliwek (najlepiej małe węgierki)
  • 250 g malin 
  • 100-120 g cukru trzcinowego 
  • 1/2 łyżeczki drobno pokrojonego rozmarynu 

        Śliwki i maliny ułóż na dużej foremce. Posyp cukrem, rozmarynem i delikatnie wszystko przemieszaj. Włóż do piekarnika nagrzanego do 170*C (dolna grzałka i termoobieg). Od czasu do czasu przemieszaj i piecz około 60 minut, aż śliwki się rozpadną. Następnie przełóż wszystko do garnka, foremkę zalej odrobiną wody wymieszaj i przelej do owoców. Całość zblenduj. Przełóż do wyparzonych gorących słoików, zakręć i ułóż do góry dnem.





18 komentarzy:

  1. Bie bardzo lubię powidła, ale takie połączenie na pewno muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas powidła własnie się robią ale malin nigdy nie dodawałyśmy :) Świetny pomysł, wypróbujemy następnym razem :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś pysznego! Ładne fotki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności!
    Rok temu robiłam pieczone konfitury z samych śliwek z porto.
    Połączę tym razem z innymi owocami.
    Dziękuję za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wiedziałam, że powidła można robić w taki sposób:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Połączenie intrygujące, jestem bardzo ciekawa, jak smakują;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliwki i rozmaryn super, bardzo ciekawy pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie słyszałam o dżemie z pieczonych owoców! Kusisz :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie powidła to bym zjadła z apetytem, może ze świeżo upieczoną chałką :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. brzmi pysznie
    www.puffa.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. O proszę, jakie ładne zdjęcia :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy pomysł, tak jeszcze powideł nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie słyszałam wcześniej o pieczonych powidłach, ale pomysł jest superowy! Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię domowe powidła. Połączenie śliwek i malin jeszcze nie testowałam;)

    OdpowiedzUsuń
  15. podoba mi się ich sposób przygotowania! tzw dla leniuchów :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...