23.09.2015

Frytki z cukinii





        Świetny dodatek do obiadu i jako przekąska. Cukinia fantastycznie pachnie przyprawami. Jest lekko słona, lekko ostra i lekko chrupiąca.  Z domowych ketchupem, pychota :D



Składniki: 
  • 3-5 sztuk małych cukinii ( najlepiej jest wybrać cukinie małe i twarde)
  • 4 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry 
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu 
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka sezamu 
  • sól i pieprz 


          Cukinie umyj, obetnij końce i przetnij wzdłuż na pół. Najlepiej za pomocą łyżeczki wyjmij środek i pokrój. Włóż do foremki i oprósz solą i pieprzem.W miseczce wymieszaj olej, kolendrę, paprykę, rozmaryn, tymianek i czosnek przeciśnięty przez praskę albo drobno pokrojony. Polej cukiniowe frytki  i wymieszaj, niech wszystko oblepi się w przyprawach. Na końcu posyp sezamem (jeśli nie chcesz to nie musisz). Włóż do piekarnika nagrzanego do 200*C (dolna i górna grzałka) i piecz około 10 do 15 minut. Przed wyjęciem sprawdź czy cukinia jest miękka.

Cukinie można obtoczyć w bułce tartej i usmażyć w głębokim tłuszczu.






6 komentarzy:

  1. No proszę, o takich frytkach to ja jeszcze nie słyszałam! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię cukinię ale frytek jeszcze z niej nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też tak robimy cukinie :D Prawda, że fajny dodatek do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z cukinii jeszcze nie robiłam frytek. Fajny pomysł, muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...