22.09.2015

Ekspresowa babka z żurawiną






          Babka na szybko wystarczy wszystkie składniki wymieszać i do pieca. Z dodatkiem jogurtu naturalnego i ale za to bez jajek. Wilgotna, puszysta i słodka :D Jej słodycz fantastycznie kontrastuje z kwaśnymi kuleczkami żurawiny.



Składniki:
  • 330 g przesianej mąki 
  • 200 g drobnego cukru do wypieków 
  • 500 ml jogurtu naturalnego ( u mnie Strzałkowo) 
  • 200 ml oleju 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 2 łyżeczki sody 
  • szczypta soli 
  • odrobina oleju i bułki tartej/kaszy manny do oprószenia formy 
  • 120 g żurawiny 

Foremka 18x29 cm może też być keksówka, foremka do babki albo tortownica 21 cm


           Formę natłuść i oprósz bułką tartą albo kaszą manną. Wszystkie składniki  oprócz żurawiny włóż do miski i zmiksuj (2-3 minuty) do połączenia się składników. Dodaj żurawinę i delikatnie wymieszaj. Przelej do foremki i piecz w 175*C (dolna grzałka i termoobieg) do suchego patyczka około 45-50 minut. Po częściowym przestudzeniu wyjmij z formy i jeśli chcesz oprósz cukrem pudrem.




10 komentarzy:

  1. Wygląda na fajnie wilgotną, a to lubię najbardziej w babkach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, taka babka musi smakować niesamowicie! *.*
    Genialny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nigdy nie jadłyśmy świeżej żurawiny :)
    Babka wygląda baaardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna babeczka :-) ciekawa jestem smaku, z jednej strony słodycz a z drugiej kwaśny smak i goryczka żurawiny, jak dla mnie połączenie idealne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. takie szybkie przepisy sprawdzają się najlepiej - uwielbiam je za prostotę i pewność, że się uda!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam dobrą (!) babkę maczaną w mleku <3 Twoja zapewne taka jest :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam! Babeczka wygląda super smacznie. Babki zazwyczaj piekę na Wielkanoc, ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec sobie teraz. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo mi się podoba struktura tego ciasta, wygląda na niezwykle puszyste, ale też wilgotne:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe zdjęcia :) Ślinka cieknie na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...