04.12.2013

Syrop pomarańczowy






    Bardzo fajny syrop o intensywnym smaku pomarańczy z delikatną nutką cynamonu i kardamonu. Syrop nadaje się do herbaty, do rozcieńczania z wodą, do drinków albo do ciasta. Polecam zdecydowanie jest lepszy od tych sklepowych.



Składniki: 

  • 1 l świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 600 g cukru 
  • szczypta cynamonu 
  • szczypta kardamonu 

       Sok przecedzamy przez gęste sito, tak żeby pozbyć się pestek i miąższu. Wlewamy do garnka, wsypujemy cukier doprowadzamy do wrzenia. Gdy sok zacznie się gotować zmniejszamy płomień i gotujemy pomalutku 40 minut. Po upływie tego czasu dodajemy cynamon i kardamon, odstawiamy do przestudzenia. Następnie zlewamy do butelki i przechowujemy w lodówce. Syrop po przestudzeniu jeszcze troszeczkę zgęstnieje.





20 komentarzy:

  1. Jak mogłaś pomyśleć, że ktoś mógłby zechcieć porównać go syropów ze sklepu? Gdyby wyrób masowy miał mieć taki skład jak Twój, musiałby kosztować krocie.
    bardzo pomysłowy patent. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. O wow, musi być strasznie słodki! Ale surop to syrop, musi być słodki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być świetnym dodatkiem. Uwielbiam pomarańcze, więc to coś dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. ale intensywny kolor!
    W smaku musi powalać <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm, domowy zawsze smakuje najlepiej!

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny :) a kolory na zdjęciach pozytywnie nastrajają !

    OdpowiedzUsuń
  7. Po raz pierwszy słyszę o takim syropie. Sama chętnie go przygotuję. Wygląda ślicznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię takie domowe syropy, zdrowsze i o ile smaczniejsze! Śliczne szklanki, bardzo w klimacie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja bym polała nim sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapachniało latem :). Chętnie bym zrezygnowała z kawy na rzecz takiego soczku :).

    OdpowiedzUsuń
  11. Słoneczna sprawa, bardzo ładny!

    OdpowiedzUsuń
  12. Jutro kupuję pomarańcze i uruchamiam wyciskarkę do soków. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. świetny pomysł z tym syropem!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ile pomarańczy na tem litr soku zużyłaś? ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od tego ile soku mają w sobie pomarańcze. 8-10 sztuk

      Usuń
  15. czy można takie cudo zapasteryzować w małych słoiczkach i trzymać w spiżarni zamiast w lodówce? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz spróbować, ale nie daje 100% gwarancji że się nie zepsuje.

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...