21.12.2013

Makowo-budyniowy przekładaniec






      Zajadam się tym ciastem od dwóch dni i cały czas mam ochotę na więcej jest takie dobre! Wilgotne dzięki masie makowej, kremowe dzięki masie budyniowej. A do tego mamy jeszcze bakalie, skórkę z pomarańczy, czekoladę porostu full wypas ciasto ;D Może się wydawać pracochłonne, ale tak nie jest. Najwięcej czasu zajmie nam upieczenie biszkoptów masa budyniowa i makowa to jest chwila wystarczy mieć tylko zmielony mak ( do kupienia w sklepie) i ugotowany budyń. Pyszotka warta grzechu!




Składniki: 

Na 5 biszkoptów:
  • 10 jajek 
  • 10 łyżek cukru 
  • 15 łyżek mąki 
  • olej 
  • proszek do pieczenia 

Nadzienie makowe:
  • 400 g mielonego, suchego maku (gotowy do kupienia w sklepie)
  • 400 ml gorącego mleka 
  • 100 g rodzynek 
  • 50 g rozpuszczonego masła 
  • 4 łyżki płynnego miodu 
  • 2 łyżki kakao 
  • 100 g orzechów włoskich drobno pokrojonych 
  • skórka z jednej pomarańczy 
  • 3 łyżki cukru 
  • kilka kropel olejku migdałowego 

Nadzienie budyniowe:
  • 1 budyń śmietankowy (niesłodzony)
  • 500 ml mleka 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 200 g masła temp. pokojowa

Polewa:
  •  100 g gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka mleka 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżeczki cukru 

Foremka 23x33 cm


       Biszkopt: Ubijamy 2 białka, dodajemy dwie łyżki cukru gdy białka będą już sztywne dodajemy po żółtku i łyżeczkę oleju. Chwile miksujemy. Odstawiamy mikser i dodajemy 3 łyżki mąki, i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia. Bardzo delikatnie mieszamy do połączenia składników. Przekładamy do foremki wyłożonej pergaminem i delikatnie natłuszczonej.Pieczemy do momentu aż biszkopt będzie miał złoty kolor  około 15 minut w 180*C. Po lekkim przestudzeniu odklejamy pergamin od ciasta i przewracamy je na druga stronę. Tak samo postępujemy z pozostałymi biszkoptami w sumie musi być ich 5.
      Nadzienie makowe: Mak zalewamy gorącym mlekiem, odstawiamy do napęcznienia około 10-15 minut. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
      Nadzienie budyniowe: Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, przykrywamy i odstawiamy do przestudzenia. Budyń i masło powinny mieć zbliżona temperaturę w przeciwnym razie w trakcie ucierania masa się zważy. Ucieramy masło z cukrem pudrem, następnie dodajemy po łyżce budyniu. Ucieramy aż wszystko się ładnie połączy i będzie mieć kremową konsystencje. 
Biszkopty delikatnie nasączamy wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.
Układamy w następującej kolejności: biszkopt, 1/2 masy makowej, biszkopt, 1/2 masy budyniowej, biszkopt, masa makowa, biszkopt, masa budyniowa, biszkopt. Ostatni biszkopt polewamy polewą.
       Polewa: Składniki wkładamy do miski, którą ustawiamy na garnkiem z gotującą się wodą. czekamy aż się rozpuści, mieszamy a gdy lekko przestygnie polewamy ciasto.


* Jeśli sami będziemy gotować mak a następnie go mielić to nie musimy go później zalewać gorącym mlekiem. Wystarczy wymieszać z pozostałymi dodatkami.

* Jeśli wykorzystamy gotową masę z puszki od razu wykładamy ją na ciasto. Nie zalewamy jej mlekiem ani nie mieszamy z pozostałymi składnikami!





 

16 komentarzy:

  1. Oj racja co racja grzechu warta ta kombinacja jest :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto warte grzechu :) wygląda pięknie i świątecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny przekładaniec! Warstwy równiutkie jak z spod linijki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo.. nie znałam takiej wersji ciacha! coś czuję, że na jednym kawałku by się nie skończyło.. :D

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciasto jest wspaniałe. Mam już zaplanowane wypieki na święta ale nie wiem czy zaraz nie zmodyfikuję planów:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bajecznie :) Bardzo bogate i świąteczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawa i na pewno smaczna propozycja ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. No tak, u nas w domach nie byłoby możliwości zostawienia kawałka na drugi dzień:) Same łakomczuchy, ale jak ciasto pyszne, to nie ma się czemu dziwić. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ah te ciacha, jak tu sie im oprzeć w te święta ;P

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealna propozycja na Boże Narodzenie. Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  11. Mój mąż przepada za makowcami ... na te Święta już go nie upiekę, ale tak na Nowy Rok wpisuję go sobie w menu :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda na bardzo pracochłonne, ale ma wszystkie składniki, które uwielbiam! Cudownie się prezentuję... :) Na Wielkanoc chyba je zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  13. no niestety ciasto nie wyszło, chodzi Pani o gotowy mielony mak czy gotową masę makową. To mnie wprowadziło w błąd. Proszę dokładnie napisać w przepisie o co dokładnie chodzi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O zmielony mak, nie chodzi mi o ten z puszki. Jaki sens był by dodawanie do gotowej masy z puszki bakali, mleka i masła? Żaden! Po co gotową masę z puszki zalewać mlekiem i dodawać jeszcze dodatki, które już w niej są?
      Zaraz dopiszę, że nie chodzi mi o mak z puszki.
      Pozdrawiam

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...