13.12.2013

Soczysta karkówka





      Karkówka jest bardzo długo marynowana w przyprawach dzięki temu do wnętrza mięsa przenikają  smaki i aromaty przypraw. Po upieczeniu karkówka jest soczysta i pachnąca przyprawami.Wyśmienita na ciepło jak i na zimno. Podana z konfiturą z czerwonej cebuli smakuje fantastycznie!



Składniki: 

  • 1 kg karkówki 
  • 3 łyżki majeranku 
  • 2 łyżki tymianku 
  • 4 ziarna ziela angielskiego 
  • 10 ziaren pieprzu kolorowego 
  • 1 łyżeczka rozmarynu 
  • 2 liście laurowe 
  • 2 goździki 
  • 2 łyżki soli
  • 1 litr zimnej, przegotowanej wody 
  • 2-3 ząbki czosnku


       Karkówkę nacinamy w poprzek. Zalewa: Do garnka wlewamy dwie szklanki wody, dodajemy majeranek, tymianek, pieprz, ziele angielskie, rozmaryn, goździk, liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy sól i gotujemy 10 minut. Odstawiamy i wlewamy 1 l zimnej wody.  Do zalewy wkładamy karkówkę nacięciami do dołu. Odkładamy w chłodne miejsce na minimum 12h.
       Wyjmujemy mięso i odkładamy na chwilę żeby obleciało z wody. Karkówkę wkładamy na natłuszczoną blaszkę a w miejscu, w którym zrobiliśmy nacięcia  wkładamy czosnek pokrojony w słupki. Kawałek pergaminu do pieczenia moczymy w wodzie i przykrywamy mięso. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C na 1,5h. 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy papier.  Przed podaniem mięso musi odpocząć około 15 minut.





7 komentarzy:

  1. bardzo lubię soczysty karczek, chętnie bym zjadła plasterek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie mięsko to ja rozumiem :) staram się często robić !

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne zdjęcia:) Jejku, zazdroszczę takiej pięknej karkówy !!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudnie. W sam raz na kanapki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie Ci wyszła. I w ogóle ten patent z pergaminem niespotykany, ale super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna karkówka, bardzo lubię taką :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...