18.12.2013

Karp pieczony w warzywach







       Zdecydowanie jest to mój ulubiony sposób na karpia. Mięso jest soczyste i pięknie pachnie. Ryba swój smak zawdzięcza warzywom, w których została zamarynowana. Do środka mięsa przeniknął słodki smak warzyw a podsmażenie na maśle sprawiło, że ryba ma maślany smak.
 Po prostu pycha!



Składniki:

  • około 2 kg karpia (oczyszczony i pokrojony na porcje)
  • 4-5 marchewki 
  • 2 pietruszki 
  • kawałek selera 
  • por 
  • sól, pieprz 
  • mąka 
  • masło do smażenia
  • 1 łyżka oleju  


      Porcje karpia solimy i pieprzymy. Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy na cienkie plasterki. Wszystkie warzywa mieszamy. Porcje karpia przekładamy warzywami i wkładamy do lodówki na minimum 12 h (ja mojego karpia trzymałam 24h).
      Następnie otrząsamy delikatnie z warzyw, panierujemy w mące i smażymy z obu stron na  maśle z dodatkiem oleju. Niezadługo chwilę z jednej i chwilę z drugiej. Następnie na tym samym tłuszczu podsmażamy warzywa, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. W naczyniu żaroodpornym układamy karpia i przykrywamy warstwą warzyw. Masło kroimy w cienkie plasterki i układamy na warzywach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C na około 30 minut. Mięsko musi ładnie odchodzić od ości.






10 komentarzy:

  1. Takiego sposobu na karpia jeszcze nie znałam :)
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. cudne zdjęcie :) a karp zdecydowanie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda, niestety miłośnikiem karpia nie jestem..
    Moja mama na wigilii zajada go tylko z tata.. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. karpik, moja ulubiona grudniowa rybka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma zdrowszej potrawy od ryby z warzywami:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy przepis. Taki trochę przypominający rybę po grecku. A jednak inaczej. Chętnie wypróbuję przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przypomina ze względu na warzywa, ale smakuje zupełnie inaczej.

      Usuń
  7. U mnie w rodzinnym domu piekło się zawsze karpia z pieczarkami ... taki w warzywach bardziej mnie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Niestety nie lubię karpia :(

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...