15.12.2013

Pierniczkowy przekładaniec






     Trzy warstwy pierników przełożone masą śliwkowo-czekoladową do tego szczypta przypraw korzennych, śmietana kremówka i mamy wyjątkowe świąteczne ciasto.




Składniki: 

  • 600 g pierniczków typu katarzynki (36 szt)
  • 600 g śliwek mrożonych albo z kompotu
  • 2 budynie czekoladowe 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/4 łyżeczki kardamonu 
  • 2 płaskie łyżeczki agaru 
  • 400 ml śmietany kremówki 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżeczki żelatyny albo śmietan-fix
  • kakao 

Foremka 22x26 cm, wyłożona pergaminem


       Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka i dusimy z cukrem, cynamonem, kardamonem do miękkości. Jeśli śliwki się nie rozpadną to musimy je zmiksować na papkę. Budynie rozpuszczamy w 125 ml wody i cienkim strumykiem wlewamy do śliwek. Cały czas mieszając czekamy aż zgęstnieje. Dodajemy agar i mieszamy. Układamy na przemian pierniczki, gorąca masa śliwkowa, pierniczki, masa i ostatnia warstwa pierniczków. Odstawiamy na jakieś 6-12h. Masa musi zgęstnieć a pierniczki zmięknąć.
     Żelatynę namaczamy w jak najmniejszej ilości wody gdy już napęcznieje stawiamy na małym ogniu i mieszamy do rozpuszczenia, studzimy. Kremówkę ubijamy, dodajemy cukier puder, żelatynę i dalej ubijamy. Śmietanę wykładamy  na wierzch pierniczków a na koniec posypujemy kakao.

* agar możemy zastąpić żelatyną wcześniej namoczoną i a następnie rozpuszczoną.









23 komentarze:

  1. Jaki śliczny ! Wygląda jak by była na nim warstwa śniegu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. skuszę się na kawałek! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow, wow, ale kusisz Olu! wspaniały :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląd ma idealny! A połączenie śliwek i pierniczków musi być udane! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo świątecznie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda naprawdę przepysznie! takie otulone śnieżną pierzynką na wierzchu, mmm... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale cudowne zdjęcia!
    1szy raz spotykam się z takim ciastem, zaskakujące :) Już wiem, że byłabym jego fanką.. no może oprócz śmietany, ale byłabym! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. oj, z chęcią bym sie poczęstowała:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne ciasto, bardzo świąteczne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszny przekładaniec i ta czapa z bitej śmietany :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ta biała pierzynka wygląda cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawa propozycja tym bardziej, że bardzo lubię katarzynki:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przypomina mi przekładany piernik mojej babci. Wygląda przepysznie, szczególnie ta masa śliwkowo-czekoladowa

    OdpowiedzUsuń
  14. O tak! :) Taki przekładany to mój ulubiony :).

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniałe, swiateczne, tylko się zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Oszalałam! To musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie przepadam za piernikiem, ale z taką marmoladką i kremem z chęcią zjadła bym :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Świettnny!! Ta górna pianka mnie urzekła :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nawet nie mając piekarnika i piec nie umiejąc można dzięki Tobie zrobić cudowne, świąteczne ciasto !

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...