14.12.2013

Ryba w maśle





    Bardzo dobra ryba o maślanym smaku z dodatkiem ziół może stanowić szybki i bardzo smaczny posiłek.



Składniki: 

  • 500 g filetu z mintaja 
  • 50 g masła temp. pokojowa 
  • pęczek szczypiorku
  • garść drobno pokrojonej natki pietruszki i koperku 
  • 1/2 cytryny 
  • sól i pieprz 

      Masło mieszamy z  drobno pokrojonym szczypiorkiem, pietruszką i koperkiem. Jeśli ryba jest duża kroimy ją na mniejsze kawałki, solimy, pieprzymy a na koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy w naczyniu żaroodpornym smarujemy częścią masła i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy przewracamy na drugą stronę i smarujemy pozostałym masłem, wkładamy z powrotem na 10 minut.

* W taki sam sposób możemy upiec każdą inną rybę. Długość pieczenia zależy od wielkości ryby.






7 komentarzy:

  1. Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo prosty przepis na mintaja, nie trzeba jajek, panierki...muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie :) lubię takie szybkie dania !

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne! Robiłam podobnie ale z oliwą. Taki maślany posmak musi być jednak o niebo lepszy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę spróbować takiej wersji mintaja z masłem :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...