11.12.2013

Konfitura z czerwonej cebuli






      Konfitura z czerwonej cebuli to jeden z moich ulubionych dodatków do mies i pasztetów. Fantastycznie wzbogaca smak mięsa i smakuje nieziemsko.



Składniki: 

  • 3 średniej wielkości czerwone cebule 
  • 50 ml wytrawnego, czerwonego wina
  • 3 płaskie łyżki miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego 
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz 
  • olej do smażenia 


      Cebule kroimy w piórka, wrzucamy na patelnie i podsmażamy. Dodajemy wino i dusimy około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy ocet, miód, roztarty w dłoniach tymianek, sól i pieprz. Podsmażamy jeszcze jakieś 5-10 minut. Odstawiamy na 30 minut żeby wszystkie smaki się przegryzły. Po upływie tego czasu podgrzewamy raz jeszcze i sprawdzamy czy nie brakuje soli, pieprzu albo octu. Dosmaczamy do swoich upodobań smakowych. Cebula wyśmienicie smakuje na ciepło jak i na zimno.






10 komentarzy:

  1. Właśnie dzisiaj próbowałam namówić moją mamę na taką konfiturę na święta, chociaż ona nienawidzi cebli :p

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam czerwoną cebulę w takiej postaci :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja ulubiona wytrawna konfitura, muszę koniecznie uzupełnić zapasy :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam! Muszę koniecznie uzupełnić zapasy ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię tę konfiturę, dawno nie robiłam dzięki za przypomnienie

    OdpowiedzUsuń
  6. kocham takie dodatki do mięsiwa !

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę się pospieszyć z produkcją na święta! Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. idealna do mięs i pasztetów:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniała! Ja jeszcze uwielbiam ją podawać z serami :)!

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...