11.12.2013

Mintaj w zalewie octowej






       Myślę, że już starczy tego słodkiego i najwyższa pora na konkrety ;D Dzisiaj klasyka najprostsza klasyka, która wywodzi się z dolnego śląska. Smażona ryba w panierce w zalewie octowej.




Składniki: 

  • 500 g mintaja 
  • 2 jajka 
  • mąka 
  • bułka tarta 
  • sól 
  • olej 

Zalewa:
  • 2 l wody 
  • 2 średnie cebule 
  • 150 ml octu 
  • 4 liście laurowe 
  • 10 ziaren ziela angielskiego 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 3-3,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu


     Jeśli ryba jest mrożona musimy ją wcześniej rozmrozić.Bardzo duże kawałki ryby kroimy na mniejsze porcje. Mintaja z obu stron oprószamy solą, następnie obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Wrzucamy na gorący olej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy do salaterki albo innego naczynia.
      Zalewa: Do gotującej się wody wkładamy pokrojoną w plasterki cebulę, cukier, sól, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy około 5 minut. przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy cebulę i układamy ją na rybie. Do wywaru dodajemy ocet i doprawiamy pieprzem (w razie czego można dodać więcej octu, soli czy pieprzu. wszystko zaleczy od naszych upodobań smakowych). Doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy i studzimy. Gotową zalewą zalewamy ryby i wkładamy minimum na 12h do lodówki. Podajemy z pieczywem






4 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam takiej rybki :) musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczerze nie jest to jakieś moje ulubione danie, bo ja najbardziej lubie chrupiącą panierkę. Ale ta zalewa to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię :)! U nas co prawda smażyło się śledzie.... ale i tak było pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...