30.12.2013

Tort orzechowy






Fantastyczny tort na zakończenie roku. Maślany z bardzo dużą ilością orzechów włoskich.




Składniki: 

  • 10 jajek 
  • 200 g cukru 
  • 250 g mąki 
  • 150 g zmielonych orzechów włoskich 
  • 1 szklanka zmielonych biszkoptów 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Nadzienie:
  • 400 g zmielonych orzechów włoskich 
  • 400 ml mleka 
  • 300 g cukru 
  • 400 g masła temp. pokojowa 
  • 1-2 łyżki spirytusu 
  •  orzechy do dekoracji 

Tortownica 28-30 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona 



        Ubijamy białka na sztywno, następnie pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Delikatnie mieszając łączymy piane z żółtkami. Mąkę, orzechy, biszkopty, proszek do pieczenia mieszamy i pomalutku łączymy z pianą. Na koniec dodajemy oliwę. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w 180*C 40 minut. Studzimy.
        Do gotującego się mleka wsypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu 10 minut. Dodajemy zmielone orzechy i cały czas mieszając podgrzewamy kolejne 5 minut. Studzimy w temp. pokojowej. Do utartego masła dodajemy po łyżce masy orzechowej, na koniec spirytus. Nadzienie odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce. Ciasto dzielimy na 2 albo 3 krążki i równomiernie rozsmarowujemy krem na wierzchu i po bokach. Tort dowolnie dekorujemy najlepiej kawałkami orzechów. Przechowujemy w chłodnym miejscu.






 Przepis pochodzi z książki Ewy Wachowicz




38 komentarzy:

  1. Orzechowy <3 Wielbię takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za kremami maślanymi, ale z taką ilością orzechów nie mógł być niedobry :)
    Wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały, taki lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda, jak z najlepszej cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Olu, orzechowy obłęd! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. no,no,no-Twoje ciasta zawsze są tak cudownie idealne..
    Równe warstwy, równe kawałki :D
    Ech.. Mistrzyni!

    OdpowiedzUsuń
  7. Orzechowe cudo! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bez żadnych udziwnień, nadmiernych dekoracji, nieprzesłodzony - takie coś podoba mi się najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pięknie! : )
    Idealny na zimowy wieczór.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniały! Dlaczego nie mieszkam gdzieś bliżej? Wpadłabym teraz po choćby jego okruszki!

    Przyjmij również życzenia szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  11. Apetyczny, pewnie był cudowny :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja, spóźnialska, bym go nazwała fantastycznym tortem na rozpoczęcie Nowego Roku, Przy okazji, najlepszego i najsmaczniejszego 2014r :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. cudowne smaki:) wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. musiał cudnie smakować :) doskonały na wielkie okazje! wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda przepysznie, nie za słodka i orzechowa perfekcja

    OdpowiedzUsuń
  16. Moja babcia piekła takie cudowne torty jak Ty...takie z maślaną masą, ze spirytusu nutą.
    Ja zazwyczaj lżejsze masy staram się robić, takie na mascarpone, ale gdy Ty polecasz to wiem, że tort nas zachwyci / tak jak torty babcine kiedyś /
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo fajny przepis na krem! Będę pamiętała o tym przepisie. :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mam słabość do orzechowych tortów :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam ciasta orzechowe więc skusze się na ten torcik w najbliższych dnia ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Prześliczny ten tort i w dodatku orzechowy! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wspaniale wygląda i z pewnością to moje ulubione smaki:))

    OdpowiedzUsuń
  22. Czy jest ktoś kto nie lubi tortów?! Ja uwielbiam, wszystkie. I orzechowe:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Czy masa po ugotowaniu jest rzadka czy konsystencja ma przypominać budyn ?

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam!Czy jeśli zmniejszę ilość cukru w masie to nie będzie ona rzadsza?jest pyszna tylko ciut za słodka jak dla mnie i chciałam własnie zmniejszyc cukier.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, ze spokojem możesz zmniejszyć :D

      Usuń
    2. Dziękuję :)

      Usuń
  25. Witam :)
    Pierwszy raz będę robić tort, mam tortownicę o średnicy 26 cm. Czy to nie bedzie problem? Czy należy zmniejszyc proporcje składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, proszę nie zmniejszać proporcji. Jeśli ciasto bardzo urośnie wystarczy podzielić je na trzy krążki. Pozdrawiam!

      Usuń
  26. Ciasto na zdjeciu jest ciemne a w przepisie nie ma kakao. Czy to ten sam tort co na zdjeciu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest ciemne bo dodajemy do niego zmielone orzechy i zmielone biszkopty. Ciasto z dodatkiem kakao wygląda inaczej.

      Usuń
  27. Upieklam i to jest naprawde najepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadlam, z reka na sercu. Dziekuje za przepis i napewno bede z niego korzystac wielokrotnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ja się cieszę :D Wesołych Świąt!

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...