03.12.2013

Korzenne ciasto z tamaryndowcem





      Bardzo fajne i szybkie w wykonaniu ciasto z dodatkiem przypraw korzennych. Do ciasta zamiast dżemu dodałam pastę z tamaryndowca która charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem. To dzięki niej ciasto jest lekko kwaskowate a przyprawą korzennym podbija smak. Ciasto w konsystencji nie jest zbite, bardziej przypomina babkę, nie jest też suche. Stanowi bardzo fajna alternatywa do świątecznego piernika. Polecam jest przepyszne!



Składniki: 

  • 3 jajka 
  • 125 ml oleju 
  • 2 szklanki mąki 
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego 
  • 3/4 szklanki mleka 
  • 2 łyżki kakao 
  • 3 łyżki pasty tamaryndowej
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej 
  • 2 łyżki miodu 
  • 30 g orzechów drobno pokrojonych 
  • 2 łyżeczki sody 
  • szczypta soli 

Foremka keksówka, wyłożona pergaminem i natłuszczona


      Wszystkie składniki oprócz orzechów wkładamy do miski i chwilę miksujemy do połączenia. Na koniec wsypujemy orzechy, mieszamy i przelewamy ciasto do foremki. Pieczemy około 45 minut w 180*C. Dowolnie dekorujemy.


* Pastę z tamaryndowca możemy zastąpić kwaskowatym dżemem np. z czarnej porzeczki, cytrynowym, pomarańczowym





17 komentarzy:

  1. Jest cudne! A taką pastę to gdzie się kupuje, hę? :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A gdzie można taką pastę kupić?

    No i cudne ciasto! Jak zawsze jem u Ciebie oczami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaciekawiła mnie ta pasta z tamaryndowca - nigdy nie próbowałam :) A ciasto wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pastę z tamaryndowca można kupić w sklepie internetowym albo w sklepie stacjonarnym "kuchnie świata".
    link do przykładowego sklepu http://www.paleczkami.pl/product-pol-283-Pasta-z-tamaryndowca-227g.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaintrygował mnie dodatek pasty z tamaryndowca. Mam na półce, ale nie pomyślałabym o dodaniu jej do ciasta...

    OdpowiedzUsuń
  6. Tamaryndowca jadłam i nie przemówił do mnie. Ale Twoje ciasto wygląda pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  7. jej.. ciasto jest cudowne! Ale muszę zaraz sprawdzić w google, co to ten tamaryndowiec!

    OdpowiedzUsuń
  8. Coś w rodzaju szybkiego piernika, bardzo ładny!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pewnie lekko kwaskowate od tamaryndowca:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale śliczne! Masz talent do takich zdobień ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. ciacho wygląda obłędnie :) nie mogę się napatrzeć :D

    OdpowiedzUsuń
  12. ale super wygląda to ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł, akurat od miesiąca mam otwary słoik takiej past i już nie wiedziała do czego ją dodawać!

    OdpowiedzUsuń
  14. hahaha,ale sie naoblizywalam ,ciezko sie zdecydowac co upiec ,wszystko wyglada wspaniale .pewnie trzeba bedzie robic wszystko ,jedno po drugim :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...