Przejdź do głównej zawartości

Zapiekanka z cukinią i mozzarellą





Składniki: 

  • 2 cukinie średniej wielkości 
  • 2 kulki mozzarelli 
  • 3 jajka 
  • 120 ml śmietany
  • 120 ml mleka 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • garść świeżego tymianku
  • sól i pieprz 
Tortownica 24cm

     Cukinie myjemy, obcinamy końce i kroimy w plasterki. Posypujemy solą i pieprzem. Mozzarellę kroimy na mniejsze kawałki. Foremkę natłuszczamy i układamy na przemian plasterek cukinii, plasterek mozzarelli. W misce mieszamy jajka, śmietanę, mleko, tymianek, drobno pokrojony czosnek, doprawiamy sola i pieprzem. Przygotowaną mieszanką zalewamy cukinie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C na 45-50 minut.

* Zapiekankę można podać w formie tarty. Musimy tylko przygotować kruche ciasto. Przepis znajdziecie tu -->>




Komentarze

  1. Obłędnie się prezentuję. Jestem po obiedzie, ale schrupałabym mały kawałek takiej zapiekanki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, to jest zdecydowanie coś dla mnie. Też ostatnio robiłam zapiekaną tartę z cukinią i do dziś się oblizuję na wspomnienie tego smaku!

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie się zapowiada :) uwielbiam takie dania!

    OdpowiedzUsuń
  4. Często o tym wspominam, ale ja naprawdę kocham cukinię! W takiej wersji prawdopodobnie zjadłabym całą sama :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała i pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale czy ktoś wypróbował? Jak smakuje?

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda apetycznie, ja jednak musiałabym dorzucić mięso by w domu zjedli:P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz