06.09.2013

Ciasto Toffi





    To jedno z tych ciast, które wygląda przeciętnie a po skosztowaniu myślisz mniam ja chce jeszcze jeden kawałek! Przynajmniej ze mną tak było ;D Ciasto jest kruche, delikatne, ale za to masa jest bardzo ciekawa. Bardzo mleczna, kremowa i nie nachalnie pyszna. Polecam ją, ja na pewno wykorzystam ten przepis do innych wypieków.


Składniki: 

Ciasto:
  • 200 g masła temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 250 g mąki (przesiana )
  • 3 jajka temp. pokojowa
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego 
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1-2 łyżki mleka 

Nadzienie:
  • 160 g cukierków toffi
  • 200 ml mleka 
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • budyń śmietankowy 
  • 2 łyżeczki żelatyny 
Foremka: 33x23cm
 
      Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy na przemian jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem, na sam koniec dodajemy ekstrakt waniliowy wszystko łączymy i mieszamy. 80% ciasta przekładamy na wyłożoną pergaminem blaszkę. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i mleko mieszamy a następnie nakładamy na jasne ciasto. Można rozsmarować po całym cieście albo zrobić "kleksy". Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40 minut. Po przestudzeniu przekrawamy na pół.
     Nadzienie: śmietankę i 100 ml mleka podgrzewamy, dorzucamy cukierki i cały czas mieszając czekamy aż się rozpuszczą. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń i wlewamy go do garnka, mieszamy do momentu aż zgęstnieje. Lekko studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody, odstawiamy do napęcznienia, następnie rozpuszczamy i dolewamy do budyniu. Na ciasto nakładamy nadzienie i przykrywamy drugą połówką.
    Ciasto można dowolnie udekorować. Ja rozpuściłam cukierki toffi z odrobiną mleka i zrobiłam na cieście esy-floresy posypałam płatkami migdałów. Można zrobić polewę czekoladową albo oprószyć kakao wymieszane z cukrem pudrem - co kto lubi.






13 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smakowicie! Interesująca masa!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pycha, strasznie mnie ciekawi ta budyniowa masa na toffikach, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow :) taka masa zachwyciła by mojego męża :D muszę mu kiedyś takie ciacho upiec !!!

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności! :) zdałam sobie właśnie sprawę z tego, że dawno nie jadłam ciasta, które nie byłoby z owocami :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ktoś powiedział kruche? Ktoś dodał toffi?
    No to ja zgłaszam się po swoją porcję!
    Wcale nie wygląda przeciętnie, wręcz przeciwnie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto znikło w niewyjaśnionych okolicznościach ;D

      Usuń
  6. Ooo szaleństwo! Pyszne szaleństwo, masz szczęście, że już zjedliście wszystko, bo porwałabym do siebie trochę tego ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Do toffi mam słabość :) Po za tym ciasto wcale nie wygląda tak przeciętnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszne smaki i wyjątkowe ciasto, bardzo kusząco i smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm... toffi, jakie to ciacho musi być pyszne... Już to sobie wyobrażam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto zniknęło w niewyjaśnionych okolicznościach??? No i ja się wcale nie dziwię..:)!!!

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...