11.09.2013

Ciasto z awokado





    Ciasto z cukinią czy burakiem to już było teraz czas na awokado. W sumie w samym cieście za bardzo go nie czuć. Ciasto w smaku i konsystencji przypomina kakaową babkę, ale najfajniejszy jest krem z awokado. Zaskakująco dobry, inny, taki maślano-kremowy z dodatkiem soku z cytryny i cukrem tworzy pyszną całość. A do tego jeszcze kontrast w wyglądzie brązowe ciasto i zielony krem świetnie to wygląda. Polecam!


Składniki: 

  • 200 g mąki pszennej 
  • 175 g mąki pełnoziarnistej 
  • 1 dojrzałe i miękkie awokado
  • 250 ml mleka (sojowe, ryżowe)
  • 3/4 szklanki oleju 
  • 6 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki sody 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego 
  • 4 łyżki wody 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego 

Polewa:
  • 2 sztuki awokado (musi być miękkie i dojrzałe) 
  • 1/2 cytryny 
  • cukier puder do smaku około łyżeczki
Tortownica 21-24 cm

 
       W jednej misce mieszamy: mąki, kakao, proszek, sodę i sól. W drugiej rozgniatamy miąższ z awokado, dodajemy cukier, olej, mleko, ocet, ekstrakt, wodę i mieszamy aż składniki się połączą. Suche składniki przesypujemy do mokrych i mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem i natłuszczonej foremki. Pieczemy w 180*C do suchego patyczka około 50 minut. Studzimy. Miąższ z awokado kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier i miksujemy na papkę. W razie czego można jeszcze dosmaczyć cukrem albo sokiem. Ciasto przekładamy na talerz a na wierzchu nakładamy równomiernie nadzienie z awokado.





źródło

16 komentarzy:

  1. prezentuje się doskonale :) faktycznie ten zielony kolorek świetnie kontrastuje z ciastem :) awokado jadamy bardzo często ale chyba czas spróbować w wersji na słodko :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie jadłam takiego cuda. Sama to wymyśliłaś? Brawo! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D nie, źródło jest podane na samym dole.

      Usuń
  3. świetnie wygląda, jestem ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejny ciekawy przepis do zapamiętania. Uwielbiam podawać takie ciasta rodzince, żeby sami mogli zgadnąć co jedzą :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie wygląda. Awokado do środka do ciasta jeszcze nie dodawałam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto pierwsza klasa! Wspaniałe po prostu! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ooo.. ciekawe, ciekawe ;) Nie jadłam jeszcze awokado, nawet na surowo, brzmi fajnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawe, zwłaszcza, że do tej pory awokado kojarzyło mi się głównie z guacamole :) Muszę spróbować zrobić polewę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja miałam 1 podejście do avokado - na surowo :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo mnie zaciekawiłaś.... zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudnie wygląda i ciekawa jestem smaku ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale fantastyczny pomysł z tym awokado!;)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...