Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z awokado





    Ciasto z cukinią czy burakiem to już było teraz czas na awokado. W sumie w samym cieście za bardzo go nie czuć. Ciasto w smaku i konsystencji przypomina kakaową babkę, ale najfajniejszy jest krem z awokado. Zaskakująco dobry, inny, taki maślano-kremowy z dodatkiem soku z cytryny i cukrem tworzy pyszną całość. A do tego jeszcze kontrast w wyglądzie brązowe ciasto i zielony krem świetnie to wygląda. Polecam!


Składniki: 

  • 200 g mąki pszennej 
  • 175 g mąki pełnoziarnistej 
  • 1 dojrzałe i miękkie awokado
  • 250 ml mleka (sojowe, ryżowe)
  • 3/4 szklanki oleju 
  • 6 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki sody 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego 
  • 4 łyżki wody 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego 

Polewa:
  • 2 sztuki awokado (musi być miękkie i dojrzałe) 
  • 1/2 cytryny 
  • cukier puder do smaku około łyżeczki
Tortownica 21-24 cm

 
       W jednej misce mieszamy: mąki, kakao, proszek, sodę i sól. W drugiej rozgniatamy miąższ z awokado, dodajemy cukier, olej, mleko, ocet, ekstrakt, wodę i mieszamy aż składniki się połączą. Suche składniki przesypujemy do mokrych i mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem i natłuszczonej foremki. Pieczemy w 180*C do suchego patyczka około 50 minut. Studzimy. Miąższ z awokado kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier i miksujemy na papkę. W razie czego można jeszcze dosmaczyć cukrem albo sokiem. Ciasto przekładamy na talerz a na wierzchu nakładamy równomiernie nadzienie z awokado.





źródło

Komentarze

  1. prezentuje się doskonale :) faktycznie ten zielony kolorek świetnie kontrastuje z ciastem :) awokado jadamy bardzo często ale chyba czas spróbować w wersji na słodko :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie jadłam takiego cuda. Sama to wymyśliłaś? Brawo! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wygląda, jestem ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejny ciekawy przepis do zapamiętania. Uwielbiam podawać takie ciasta rodzince, żeby sami mogli zgadnąć co jedzą :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie wygląda. Awokado do środka do ciasta jeszcze nie dodawałam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto pierwsza klasa! Wspaniałe po prostu! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ooo.. ciekawe, ciekawe ;) Nie jadłam jeszcze awokado, nawet na surowo, brzmi fajnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawe, zwłaszcza, że do tej pory awokado kojarzyło mi się głównie z guacamole :) Muszę spróbować zrobić polewę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja miałam 1 podejście do avokado - na surowo :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo mnie zaciekawiłaś.... zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudnie wygląda i ciekawa jestem smaku ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale fantastyczny pomysł z tym awokado!;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz