24.09.2013

Kruszaniec ze śliwkami






        Bardzo fajne, dziecinnie proste w wykonaniu ciasto. O pięknym zapachu korzennych przypraw, kawy i wiórków kokosowych wzbogacone o moje ulubione śliwki węgierki. Jak na rodzaj takiego ciasta jest bardzo mięciutkie i rozpływa się w ustach.



Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 1 szklanka mąki krupczatki 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 5 łyżek kakao
  • 200 g bardzo miękkiego masła
  • 2 jajka 
  • 1,5 łyżeczki cynamonu 
  • 1/4 łyżeczki imbiru 
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych 
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 
  • szczypta soli 
  • 400-500 g śliwek węgierek 
  • cukier puder+woda na lukier 
Tortownica 28 cm


      Mąki, kakao, cukier przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki oprócz śliwek. Zagniatamy, ma powstać miękkie, grudkowate ciasto. Tortownice natłuszczamy. I teraz wykładamy 70% ciasta w taki sposób jak byśmy posypywali ciasto kruszonką. Czyli kruszymy w rękach niewielkie kawałki ciasta. Delikatnie dociskamy i układamy połówki śliwek miąższem do góry. Posypujemy śliwki resztą ciasta. Wkładamy do piekarnika na 40 minut i pieczemy w 180*C. Po przestudzeniu polewamy lukrem albo posypujemy cukrem pudrem.





21 komentarzy:

  1. Pięknie się prezentuje takie polane lukrem. Uwielbiam ciasta śliwkowe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyrzucam wiórki i kupuję to ciasto, wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda doskonale :) czuję że by mi bardzo smakowało :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ on wygląda, Olu!!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ musi obłędnie pachnieć! Pyszne, jesienne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Najbardziej mi si podoba ten dodatek imbiru. To już takie jesienne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ ciacho ,zdjęcia wspaniałe,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. mam ogromną słabość do tego typu ciast:) wygląda bardzo kusząco:) palce lizać:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ubóstwiam kruszańca, smak dzieciństwa ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie znałam takiego ciasta, prezentuje się wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  11. ależ ono się prezentuje! <3
    Kocham kruche ciacha, w tym pewnie też zatopiłabym zęby bez opamiętania ;D

    OdpowiedzUsuń
  12. Jutro piekę, kocham śliwki i proste ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  13. dobrze, że mam upieczone ciasto, to nie jest mi tak przykro jak patrzę na to cudo :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepysznie i wspaniale się prezentuje, znakomite :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękne i zdjęcie i ten jesienny nastrój , z rozgrzaniem przyprawami:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto wygląda bardzo apetycznie. Najwięcej uroku dodaje mu kruszonka!

    OdpowiedzUsuń
  17. U mnie też śliwki... wymienimy się ;)?

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale ciacho, idealne do ciepłej herbatki :))

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...