10.09.2013

Zapiekanka z cukinią i mozzarellą





Składniki: 

  • 2 cukinie średniej wielkości 
  • 2 kulki mozzarelli 
  • 3 jajka 
  • 120 ml śmietany
  • 120 ml mleka 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • garść świeżego tymianku
  • sól i pieprz 
Tortownica 24cm

     Cukinie myjemy, obcinamy końce i kroimy w plasterki. Posypujemy solą i pieprzem. Mozzarellę kroimy na mniejsze kawałki. Foremkę natłuszczamy i układamy na przemian plasterek cukinii, plasterek mozzarelli. W misce mieszamy jajka, śmietanę, mleko, tymianek, drobno pokrojony czosnek, doprawiamy sola i pieprzem. Przygotowaną mieszanką zalewamy cukinie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C na 45-50 minut.

* Zapiekankę można podać w formie tarty. Musimy tylko przygotować kruche ciasto. Przepis znajdziecie tu -->>




11 komentarzy:

  1. Obłędnie się prezentuję. Jestem po obiedzie, ale schrupałabym mały kawałek takiej zapiekanki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, to jest zdecydowanie coś dla mnie. Też ostatnio robiłam zapiekaną tartę z cukinią i do dziś się oblizuję na wspomnienie tego smaku!

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie się zapowiada :) uwielbiam takie dania!

    OdpowiedzUsuń
  4. Często o tym wspominam, ale ja naprawdę kocham cukinię! W takiej wersji prawdopodobnie zjadłabym całą sama :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała i pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale czy ktoś wypróbował? Jak smakuje?

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda apetycznie, ja jednak musiałabym dorzucić mięso by w domu zjedli:P

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...