16.09.2013

Ciasto z musem dynia & malina





    Ta wczesna jesień jest cudowna, dominuje piękna paleta barw, która napawa mnie energią i radością. Taką jesień lubię ciepłą, słoneczną i kolorową. Moje dzisiejsze ciasto właśnie takie jest kruche, soczyste i kolorowe a do tego jest lekkie i bardzo smaczne.



Składniki:

Ciasto:
  • 300 g mąki (przesianej)
  • 200 g masła pokrojonego w kostkę
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka  

Nadzienie:
  • 4 szklanki puree z dyni*
  • 250 g malin 
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego 
  • cukier 
tortownica 26-28 cm

      Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Do gorącego puree z dyni cały czas mieszając wsypujemy dwa opakowania proszku budyniowego. Mieszamy i podgrzewamy do momentu aż masa zgęstnieje. Dodajemy cukier do smaku. Maliny zasypujemy 50 g cukru i podgrzewamy na małym ogniu aż puszczą sok i się rozpadną. Do malin wsypujemy 1/2 opakowania proszku budyniowego i czekamy aż zgęstnieje.
     Ciasto wałkujemy wykładamy dno i boki natłuszczonej tortownicy. Na ciasto nakładamy pergamin i wsypujemy obciążenie w postaci grochu, fasoli albo ryżu. Pieczemy 25 minut w 180*C. Po wyjęciu lekko studzimy. Na podpieczony spód wykładamy puree z dyni a następnie maliny. Pieczemy 20 minut.

* Miąższ z dyni kroimy w drobna kostkę podlewamy odrobina wody i dusimy na małym ogniu do miękkości. Odcedzamy wodę i miksujemy na papkę.





16 komentarzy:

  1. Uwielbiam dynię, chętnie bym się skusiła na taką tartę

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super pomysł! Wygląda pysznie, chętnie bym spróbowała. Dyni w takim wydaniu i takim połączeniu jeszcze nie widziałam:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak pięknie wygląda! Czerwień przechodzi w pomarańcz i to daje naprawdę świetny efekt wizualny. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie - tak lekko i intrygująco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne! Och, ciasta dyniowe jeszcze przede mną.

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne :) Takie połączenie lata i jesieni :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda smakuje pewnie jeszcze lepiej:) Maliny pewnie są wspaniałym kontrastem do nieco " nudnej" w smaku dyni. EXTRA

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo oryginale i wygląda soczyście :-) podoba mi się pomysł na warstwę malinową. Przetestuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zaniemówiłam z wrażenia! Fantastyczne ciasto, ciekawie połączyłaś smaki malin i dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda obłędnie :) zaintrygowałaś mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. jest jeszcze pozytywnie nastrajające do tego pochmurnego dnia ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniale wygląda a do tego podoba mi się pomysł wykorzystania budyniu...:) Czasami proste pomysły są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałe ciasto w klimacie jesiennym, uroczo wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Śmieszne, ale chyba jeszcze nie jadłam nigdy dyni :P Niewiem czy smakuje lepiej jako danie wytrawne np. zupa czy na słodko do ciast. Ale bardzo lubię ciasta z takimi nadzieniami, a to wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto z dynią? Brzmi kusząco! I jak pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...