Przejdź do głównej zawartości

Muffinki z bananami i Toblerone





   Leżą w domu dwa niechciane banany i błagają zrób coś z nami. Zlitowałam się dołożyłam jeszcze moją ulubioną czekoladę, mąkę pełnoziarnistą, kawę, cynamon i wyszły bajecznie pyszne muffinki!


Składniki na 14 sztuk: 

  • 170 g mąki 
  • 50 g mąki pełnoziarnistej 
  • 100 g cukru 
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g drobno pokrojonego toblerone 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko 
  • 2 rozgniecione banany 
  • 100 ml oleju 
  • 100 ml mleka 

     W jednej misce mieszamy suche składniki w drugiej misce mieszamy mokre składniki. Do suchych przelewamy mokre i chwilkę mieszamy. Foremki napełniamy do połowy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20 minut.

* Zamiast czekolady Toblerone możemy wykorzystać każdą inną z drobno pokrojonymi orzechami.






Komentarze

  1. mogę jedną :) aż czuję ich bajeczny zapach i smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacja! nawet nie zauważysz jak Ci jedną zabiorę, bo tyle ich jest :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham tę czekoladę od lat dzieciństwa! Babeczki zmajstrowałaś przednie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają kusząco:) i jak się im oprzeć?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak z bananami to się częstuję, bo uwielbiam wypieki z tymi owocami :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają jak zwykle cudnie, ale powiem Ci, że pierwsze słyszę o tej czekoladzie. Muszę nadrobić braki. Braki w słodyczach źle o mnie świadczą :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wyglądają i niezwykle smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz