04.09.2013

Muffinki z bananami i Toblerone





   Leżą w domu dwa niechciane banany i błagają zrób coś z nami. Zlitowałam się dołożyłam jeszcze moją ulubioną czekoladę, mąkę pełnoziarnistą, kawę, cynamon i wyszły bajecznie pyszne muffinki!


Składniki na 14 sztuk: 

  • 170 g mąki 
  • 50 g mąki pełnoziarnistej 
  • 100 g cukru 
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g drobno pokrojonego toblerone 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko 
  • 2 rozgniecione banany 
  • 100 ml oleju 
  • 100 ml mleka 

     W jednej misce mieszamy suche składniki w drugiej misce mieszamy mokre składniki. Do suchych przelewamy mokre i chwilkę mieszamy. Foremki napełniamy do połowy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20 minut.

* Zamiast czekolady Toblerone możemy wykorzystać każdą inną z drobno pokrojonymi orzechami.






10 komentarzy:

  1. mogę jedną :) aż czuję ich bajeczny zapach i smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacja! nawet nie zauważysz jak Ci jedną zabiorę, bo tyle ich jest :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham tę czekoladę od lat dzieciństwa! Babeczki zmajstrowałaś przednie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają kusząco:) i jak się im oprzeć?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak z bananami to się częstuję, bo uwielbiam wypieki z tymi owocami :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają jak zwykle cudnie, ale powiem Ci, że pierwsze słyszę o tej czekoladzie. Muszę nadrobić braki. Braki w słodyczach źle o mnie świadczą :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wyglądają i niezwykle smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...