Przejdź do głównej zawartości

Muffinki z borówkami i kokosem






Świetne połączenie borówek, wiórków kokosowych i czekolady. Polecam są pyszne!


Składniki na 24 sztuki: 

  • 420 g przesianej mąki
  • 150 g cukru 
  • 100 g wiórków kokosowych 
  • 100 g gorzkiej czekolady drobno pokrojonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 1/2 łyżeczki soli 
mokre:
  • 2 jajka
  • 175 ml oleju 
  • 320 ml mleka 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250 g borówek 


     W jednej misce wymieszać suche składniki a w drugiej mokre. Do suchych wlewamy mokre, dodajemy borówki i chwile mieszamy.Ciasto przekładamy do foremek tak do 3/4 wysokości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 25-30 minut.





Komentarze

  1. małe ślicznotki, co mają w sobie to, co tak bardzo lubię! kokos i borówka to super połączenie :]

    OdpowiedzUsuń
  2. borówka i kokos-hmm.. brzmi smacznie, bardzo :)
    A jak ładnie się prezentują, zjadłabym sobie taką muffinkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm, muffinki z borówkami- smak lata :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię wszystko, co z borówką amerykańską. Twoje muffinki pałaszowałabym z zapałem:-).

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie wypróbuję je u siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muffiny z borówkami, pychota! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem zachwycona połączeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Małe cudeńka :) Bardzo interesujące połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam wszystko co zawiera w sobie kokos:) pyszności:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Smakowite połączenie smaków, i tak pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie tylko są piękne, ale ponieważ zawierają borówki, muszą też być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. świetne :) porwałabym i zjadła kilka naraz :) strasznie głodna jestem ...

    OdpowiedzUsuń
  13. muffinki zawsze się sprawdzają:) świetne by zabrać na podróż:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Borówki i kokos....rewelacja :)!

    OdpowiedzUsuń
  15. Najlepsze muffinki na świecie - z borówkami :D A kokos daje pewnie do tego bardzo fajny posmaczek :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Muffinki są przepyszne! Genialne. Właśnie kończę piec drugą partię. Moja rodzina je pokochała. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz