Przejdź do głównej zawartości

Ciasto straciatella z wiśniami




     Bardzo fajne i szybkie ciasto. Dzięki dodatkowi oleju ciasto jest wilgotne i mięciutkie. Nie obędzie się bez pysznych dodatków czekolady, wiśni, rumu i kruszonki orzechowej. 


Składniki: 

  • 6 jajek 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 szklanki mąki krupczatki 
  • 1 szklanka oleju 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3 łyżki rumu 
  • 100 g czekolady gorzkiej ( drobno pokrojonej)
  • około 300 g wiśni umytych i wydrylowanych

Kruszonka:
  • 100 g masła temp. pokojowa
  • 150 g mąki 
  • 80 g cukru 
  • 50 g orzechów włoskich albo laskowych 


      Żółtka ucieramy z cukrem do momentu aż masa zgęstnieje i zrobi się jasno żółta. Następnie dodajemy na przemian olej i mąki z proszkiem. Ubijamy białka na sztywno. Dodajemy łyżkę białek do masy mieszamy do połączenia następnie wkładamy pozostała resztę. Do ciasta dodajemy rum i kawałki czekolady mieszamy do połączenia składników. Masę przekładamy do tortownicy o wymiarze 26-28 cm. Na cieście układamy wiśnie i posypujemy kruszonką.Pieczemy około 50 minut w 180*C.
* kruszonka wszystkie składniki oprócz orzechów zagniatamy na koniec dodajemy orzechy.








Komentarze

  1. Cudne! Wspaniałe smaki w jednym placku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się wyśmienicie :) Wszystko co lubię w jednym cieście... Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiśnie i czekolada - idealny duet.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne, piegowate ciacho, bardzo mi się podoba to połączenie czekolada i wiśnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. czekolada i wiśnie + kruszonka - prawdziwe pyszności :) wygląd zachwyca :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiśnie,rum,czekolada...
    Co za rozpusta i kusząca propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  8. Poproszę kawałeczek do kawki! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyśmienite ciacho... porywam kawałeczek do kawki :)!

    OdpowiedzUsuń
  10. Częstuję się kawałkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciacho musi być pyszne. Mnie najbardziej interesuje ta orzechowa kruszonka :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne zdjęcia:-) Został Ci choćby malutki kawałeczek?;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Niestety nie. Mi samej udało się zjeść tylko jeden kawałek :{

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale mi smaku narobiłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  15. bardzo lubię takie wilgotne ciasta! wiśnie i czekolada- coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam ciasta z wiśniami:)! Chyba muszę je skombinować i wypróbować ten przepis, ja uwielbiam wiśnie, mój luby czekoladę, także myślę, że jakoś tu byśmy się dogadali;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz