06.08.2013

Babeczki z borówkami





      Ostatnio od pieczenia drożdżówek zostaje mi dużo białek, których później szkoda mi wyrzucać a mrozić nie chce bo z miejscem cienko. Więc kombinuje z przepisami i wymyślam co by tu upiec. Przekonałam się już o tym, że połączenie  borówek i cytryny w wypiekach sprawdza się smakowicie np. tu. I postanowiłam to wykorzystać w poniższym przepisie. Ciasto wyszło mięciutkie nie jest suche, bardzo smaczne i znika w ekspresowym tępię. Jedyne czego żałuje to jest to, że dałam za mało borówek następnym razem dodam trochę więcej.



Składniki: 
  • 100 g masła 
  • 100 g cukru
  • 120 g zmielonych migdałów 
  • 90 g mąki przesianej
  • 6 białek 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • skórka z dwóch cytryn 
  • 50-100 g borówek 
  • cukier puder i sok z cytryny na lukier 


       W rondelku rozpuszczamy masło, studzimy. Mąkę mieszamy z migdałami i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy gdy będą już podbite pomalutku zaczynamy wsypywać cukier i ubijamy do momentu aż masa zrobi się błyszcząca a pod palcami nie będziemy wyczuwać dużych drobinek cukru. Cały czas ubijając wlewamy cienkim strumykiem masło. Odstawiamy mikser i delikatnie mieszając dodajemy mąkę a na koniec skórkę z cytryny. Gdy wszystkie składniki już się razem połączą przekładamy ciasto do formy. Rodzaj formy zależy od nas może to być foremka na muffiny albo na takie prostokątne babeczki a jeśli chcemy możemy wykorzystać tortownice o wymiarze 21 cm. Pamiętajmy tylko o natłuszczeniu foremki. Na cieście układamy borówki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy około 30 minut. Przestudzone ciasto polewamy lukrem cytrynowym.






16 komentarzy:

  1. ale ładnie ci wyrosły! I to z samych białek ciacho jest?
    Masz super pomysły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis sobie zachowuję, bo też czasem cierpię na nadmiar białek :-). Bardzo podoba mi sie forma do pieczenia. Nie widziałam takiej w sklepach......

    OdpowiedzUsuń
  3. cudne :) masz świetną foremkę :) wczoraj piekłam z samych białek babeczki wiśniowe z kokosem :) dziś zagniatam właśnie ciacho na Twoje bułeczki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie one fajne:D Kreatywne wykorzystanie białek:) Super:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Forma przebija wszystko :D a babeczki rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ooo też mam taką foremkę - piekę w niej mini-keksy ;) A połączenie borówek z cytryną jest świetne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ahh takie połączenie napewno jest pyszne, zresztą wszystkie ciasta cytrynowe :) Super foremkę masz na te babeczki.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale świetna blacha! Gdzie można taką dostać? Cudne babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam babeczki :) A blacha super! Widze że ktoś ubiegł mnie z pytaniem o pochodzenie jej. Dawno ją kupowałaś?

    OdpowiedzUsuń
  10. Super babeczki i świetna forma :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne babeczki i przepysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  12. akurat mam 6 białek;) Jak gdzieś dorwę dziś borówki (które swoją drogą bardzo lubię) to chyba się na nie skuszę:)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...