Przejdź do głównej zawartości

Rewelacyjny jabłecznik





   Moja babcia piekła fantastyczne jabłeczniki! Były kruche i delikatne w smaku z dużą ilością nadzienia - uwielbiałam je :D Moja wersja jest nieco inna, ale wygląd i smak kojarzy mi się właśnie z dzieciństwem. Zapraszam!



Składniki: 

Ciasto:
  • 600 g mąki (przesianej)
  • 300 g zimnego masła
  • 200 g cukru pudru 
  • 100 g sera śmietankowego
  • 2 jajka 
  • ew. 1 łyżka zimnej wody  

Nadzienie:
  • 1 i 1/2 kg jabłek 
  • 450 ml soku jabłkowego 
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego 
  • 1/2 opakowania galaretki agrestowej 
  • 1 łyżka rumu 
  • sok z jednej cytryny 
  • 100 g cukru przy kwaśnych jabłkach; 50 g cukru przy słodkich jabłkach
  • 2 łyżki kaszy manny 
  • jajko+ 1 łyżka mleka

Lukier:
  • 100 g cukru pudru 
  • kilka kropel soku z cytryny 
  • płatki migdałowe do posypania  
Forma 43 x 25 cm


      Wszystkie składniki ciasta zagnieść, utworzyć kulę, zawinąć w folie i włożyć do lodówki na godzinę.
Nadzienie: Jabłka obrać, pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Owoce przełożyć do garnka, wlać 350 ml soku jabłkowego, wsypać galaretkę, cukier i rum. Dusić na małym ogniu do momentu aż się lekko zaczną rozpadać. Budynie wymieszać z pozostałym sokiem jabłkowym wlać do jabłek i mieszać do chwili zgęstnienia około 1 minuty. Odstawić niech lekko przestygną.
     Większą część ciasta rozwałkować najlepiej między dwoma arkuszami pergaminu do wielkości blaszki.Ciasto przełożyć na blaszkę, posypać kaszą manną i wyłożyć nadzienie jabłkowe. Rozwałkować drugą część ciasta,przykryć nadzienie i docisnąć. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40-50 minut. Po przestudzeniu lukrujemy ciasto i posypujemy płatkami migdałów.







Komentarze

  1. bardzo apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Olu, cudne zdjęcia! szczególnie to z tą komódką otwartą, urocze!
    jak i sam jabłecznik, widać już na pierwszy rzut, że pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Twój wygląda rewelacyjnie - takie uwielbiam :) A ten kredens - bajka! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękny jabłecznik :) duża ilość jabłek i kruche ciasto- dokładnie tak, jak lubię!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne klimatyczne fotki, a jabłecznik, wiadomo, jest dobry na wszystko.. :-))

    OdpowiedzUsuń
  6. Gdzie jest jabłecznik, tam jestem ja:) wygląda bardzo kusząco:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam jabłeczniki :) moja babcia piecze raczej drożdżówki, moja mama za to jabłeczniki :):)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na jabłecznik zawsze mam ochotę a Twój wygląda bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  9. te migdały na wierzchu, cudo!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja też lubię takie bogate w nadzienie jabłeczniki:)! Super zdjęcia Olu :)!

    OdpowiedzUsuń
  11. a jaka wielkość foremki??

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz