20.08.2013

Rewelacyjny jabłecznik





   Moja babcia piekła fantastyczne jabłeczniki! Były kruche i delikatne w smaku z dużą ilością nadzienia - uwielbiałam je :D Moja wersja jest nieco inna, ale wygląd i smak kojarzy mi się właśnie z dzieciństwem. Zapraszam!



Składniki: 

Ciasto:
  • 600 g mąki (przesianej)
  • 300 g zimnego masła
  • 200 g cukru pudru 
  • 100 g sera śmietankowego
  • 2 jajka 
  • ew. 1 łyżka zimnej wody  

Nadzienie:
  • 1 i 1/2 kg jabłek 
  • 450 ml soku jabłkowego 
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego 
  • 1/2 opakowania galaretki agrestowej 
  • 1 łyżka rumu 
  • sok z jednej cytryny 
  • 100 g cukru przy kwaśnych jabłkach; 50 g cukru przy słodkich jabłkach
  • 2 łyżki kaszy manny 
  • jajko+ 1 łyżka mleka

Lukier:
  • 100 g cukru pudru 
  • kilka kropel soku z cytryny 
  • płatki migdałowe do posypania  
Forma 43 x 25 cm


      Wszystkie składniki ciasta zagnieść, utworzyć kulę, zawinąć w folie i włożyć do lodówki na godzinę.
Nadzienie: Jabłka obrać, pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Owoce przełożyć do garnka, wlać 350 ml soku jabłkowego, wsypać galaretkę, cukier i rum. Dusić na małym ogniu do momentu aż się lekko zaczną rozpadać. Budynie wymieszać z pozostałym sokiem jabłkowym wlać do jabłek i mieszać do chwili zgęstnienia około 1 minuty. Odstawić niech lekko przestygną.
     Większą część ciasta rozwałkować najlepiej między dwoma arkuszami pergaminu do wielkości blaszki.Ciasto przełożyć na blaszkę, posypać kaszą manną i wyłożyć nadzienie jabłkowe. Rozwałkować drugą część ciasta,przykryć nadzienie i docisnąć. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40-50 minut. Po przestudzeniu lukrujemy ciasto i posypujemy płatkami migdałów.







14 komentarzy:

  1. bardzo apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Olu, cudne zdjęcia! szczególnie to z tą komódką otwartą, urocze!
    jak i sam jabłecznik, widać już na pierwszy rzut, że pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Twój wygląda rewelacyjnie - takie uwielbiam :) A ten kredens - bajka! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękny jabłecznik :) duża ilość jabłek i kruche ciasto- dokładnie tak, jak lubię!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne klimatyczne fotki, a jabłecznik, wiadomo, jest dobry na wszystko.. :-))

    OdpowiedzUsuń
  6. Gdzie jest jabłecznik, tam jestem ja:) wygląda bardzo kusząco:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam jabłeczniki :) moja babcia piecze raczej drożdżówki, moja mama za to jabłeczniki :):)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na jabłecznik zawsze mam ochotę a Twój wygląda bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  9. te migdały na wierzchu, cudo!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja też lubię takie bogate w nadzienie jabłeczniki:)! Super zdjęcia Olu :)!

    OdpowiedzUsuń
  11. a jaka wielkość foremki??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już wpisałam 43x25 cm. Dzięki, pozdrawiam :D

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...