Przejdź do głównej zawartości

Ciasto bazyliowo - malinowe





       W sumie jadłam już trzy rodzaje ciasta bazyliowego z truskawkami, z samym serkiem mascarpone i ten z malinami.      I zdecydowanie najlepszy, najpyszniejszy jest ten z malinami. Ciasto wyszło przepyszne! Jest mięciutkie, lekko wilgotnawe, połączenie smaku cytryny i bazylii świetnie do siebie pasuje. A masa! mniammm, obłęd! Polecam naprawdę warto przygotować to ciasto! Aha, po upieczeniu ciasto delikatnie mi opadło, ale po przekrojeniu zakalca nie było. Więc proszę się nie przerażać jak Wam trochę opadnie :D


Składniki: 

Ciasto:
  • duży pęczek bazylii
  • 200 ml oliwy z oliwek 
  • 5 jajek 
  • 100 g cukru 
  • 160 g mąki (przesianej)
  • 1,5 łyżeczki sody 
  • skórka z jednej cytryny 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Nadzienie:
  • 500 g malin 
  • 50 g cukru 
  • 250 g serka mascarpone 
  • cukier puder 
 Tortownica 21 cm


       Kilka listków bazylii odkładamy do dekoracji, pozostałe liście miksujemy z oliwą z oliwek. Żółtka ucieramy z cukrem do momentu aż cukier się rozpuści a żółtka zbieleją. Cały czas ucierając wlewamy cienkim strumykiem oliwę, następnie wsypujemy mąkę wymieszana z sodą, skórkę z cytryny i sok. Mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno, przekładamy do masy i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy pergaminem, wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika na 45 minut. Pieczemy w 180*C. Po przestudzeniu kroimy ciasto na dwa krążki.
       250 g malin umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem i ustawiamy na mały płomień. Podgrzewamy od czasu do czasu mieszając i czekamy aż maliny się rozpadną. Całość przecedzamy przez geste sitko, mieszamy delikatnie łyżką żeby sok przeleciał a pestki zostały. Sok malinowy studzimy. Serek mascarpone łączymy z sokiem. Na jeden blat ciasta wykładamy nadzienie, przykrywamy drugim a na górze układamy pozostałe maliny, oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy listkami bazylii. Przechowujemy w lodówce.






źródło 

Komentarze

  1. Naprawdę kusi:) Pozdrawiam Iwona

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudo, ja do tej pory jadłam tylko z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ ono wygląda...! Poezja! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, z bazylią, bardzo ciekawe, nigdy nie jadłam. Wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Co jedno ciasto to lepsze :) To jest zdecydowanie fantastyczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem ciekawa tej bazylii w cieście. jeszcze nie miałam odwagi:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyyszne ciasto! Zwłaszcza krem, mniam ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłam ciasta bazyliowego, koniecznie muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  9. To ciasto musi być pyszne :-D Bazylia w deserach to jest to! :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda pysznie i tak letnio.
    A ten kawałek pochłonęłabym migiem!

    OdpowiedzUsuń
  11. ciekawe to ciasto. nigdy nie jadłam bazyliowego.

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmmm... dla takiego ciacha mogłabym nawet zgrzeszyć ;))

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto z bazylią, bardzo ciekawe połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Bomba:) Z bazylią ciasta jeszcze nie piekłam:) Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękne! Cudny kolor. Spodziewałam się zieleni ( bazylia) Ale jest taki piernikowy :) Pewnie od sody. Cud malina!

    OdpowiedzUsuń
  16. ciekawe połączenie smaków:) ciasto wygląda rozkosznie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale jestem ciekawa smaku tego ciacha! Na balkonie urósł mi ładny pęczek bazylii, więc może pokuszę się, żeby poeksperymentować :)

    OdpowiedzUsuń
  18. poproszę kawałeczek :) wygląda ślicznie!

    OdpowiedzUsuń
  19. Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam a wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciekawa jestem tej bazylii :) Pyszne ciacho!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz