Przejdź do głównej zawartości

Kołacz z nutellą i śliwkami




      Od dłuższego czasu poszukuje idealnego przepisu na ciasto drożdżowe trwało to dość długo, ale myślę, że w końcu mi się udało. Jak do tej pory jest to najlepsze ciasto drożdżowe jakie jadłam, możne się to jeszcze zmieni, ale na dzień dzisiejszy to jest TO. Jest sprężyste, puszyste, mięciutkie i wyborne w smaku. Robi się je trochę inaczej bo przeważnie jest tak, że wszystkie składniki dodajemy do mąki a tu jest odwrotnie do mokrych składników wsypujemy mąkę. Ciasto znalazło się w towarzystwie nutelli i śliwek. Jak dla mnie świetne i bardzo smaczne połączenie! Polecam jeśli nawet nie macie ochoty na kołacz to chociaż zapiszcie sobie przepis na ciasto drożdżowe bo moim zdaniem jest świetne!


Składniki:

  • 400 g mąki ( przesianej)
  • 100 g masła rozpuszczone i przestudzone
  • 150 ml letniego mleka 
  • 30 g drożdży 
  • 100 g cukru 
  • 2 jajka 
  • nutella 
  • około 500 g śliwek węgierek 
  • cukier puder do posypania 
Tortownica 28-30 cm


      Zaczyn: Do 60 ml mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i mąki, mieszamy do rozpuszczenia następnie odstawiamy na 5 minut.
Do dużej miski wbijamy jedno jajko i żółtko ( białko zostawiamy na później), wsypujemy cukier i mieszamy drewniana łyżką aż masa zrobi się jasna a cukier się rozpuści. Cały czas mieszając wlewamy cienkim strumykiem masło a następnie mleko, dodajemy drożdże i chwilkę mieszamy. Do naszych płynnych składników wsypujemy mąkę, mieszamy a gdy składniki już się połączą odkładamy łyżkę i zagniatamy ciasto dłonią około 3 minut. Ciasto musi być sprężyste! Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na godzinę.
      Gdy ciasto już nam ładnie wyrośnie, przekładamy je na oproszoną mąką stolnice i wałkujemy na kształt prostokąta. Mój miał wymiary 40x50cm ale można zrobić mniejszy. Prostokąt ciasta dzielimy na trzy mniejsze, na środku każdego rozsmarowujemy nutellę ( ja kładłam po dwie łyżki na każdą część. Można więcej) i zwijamy każdą część ciasta osobno jak roladę. Pierwszy kawałek układamy przy brzegu formy kolejny w miejscu zakończenia tworząc w ten sposób coś na kształt ślimaka. Kawałki ciasta nie mogą zbytnio do siebie przylegać. Miedzy jednym kawałkiem ciasta a drugim wkładamy umyte, wypestkowane połówki śliwek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Do białka dodajemy łyżeczkę mleka albo śmietanki, lekko mieszamy i smarujemy wierzch ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 40 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

- zamiast nutelli możemy wykorzystać dżem, masę makową, almond cream, ser itp.








Komentarze

  1. Olu, Twój kołacz jest zachwycający!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kołacz piękny!
    Marzy mi się takie caisto...
    A przepis na ideane drożdżowe,pierogi,sernik moim zdaniem nie istnieje.
    Ciagle znajduję nowe receptury,które wydają mi się lepsze od poprzednich.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak za miesiąc znajdę inny przepis i będę się zachwycać. Ale na dzień dzisiejszy to jest nr. jeden wśród przepisów na ciasto drożdżowe :D

      Usuń
  3. a ja zazwyczaj dodaje mąkę do pozostałych.. :D
    Ale kołacz 1sza klasa, z chęcią zjadłabym takiego ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekne :) Ja ostatanio też mam fazę na drożdżówki we wszelkiej postaci a twój jest fikuśny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyszedł ten kołacz :) Taka czeko-śliwka wyszla :) A co do ideału ciasta - ile kucharzy tyle ideałów!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale świetnie wygląda! Na pewno jest pyszny, ale już samo patrzenie na niego daje tyle przyjemności :))

    OdpowiedzUsuń
  7. no to mnie w tym momencie załatwiłaś.. to jest obłędne!!! :D ja, wielka wielbicielka drożdżowego mam teraz siedzieć spokojnie?! muszę się oprzeć pokusie natychmiastowego pójścia do kuchni :D zapisuję i na pewno wypróbuję, bo to "must have" :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem pod wrażeniem... cudne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Olka, dokładasz mi kolejnych kg w biodrach ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. porywam chociaż kruszynkę bo wygląda tak cudownie, że nie mogę się oprzeć:)

    OdpowiedzUsuń
  11. pięknie się prezentuje :) zwijałam już tak drożdżówkę ze śliwkami :D
    p.s. myślałam że jagodzianki to było ciasto idealne :) teraz będę musiała spróbować tego przepisu!! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Bravo!!! slinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz