Pyszna i sycąca tarta z warzywami.
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 130 g masła
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 1/4 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 1 bakłażan
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia
- 4 jajka
- 100 g sera ( u mnie pecorino i gołda)
- 50 ml kwaśnej śmietany
- sól i pieprz
- ew. sezam do posypania
Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folie i włożyć do lodówki na 30 minut. Bakłażana pokroić na plasterki, posolić i odstawić na 30 minut po tym czasie opłukać pod bieżącą wodą. Paprykę pokroić w drobną kostkę a cukinie w plasterki.
Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 mm. Na cieście ułożyć bakłażana pozostawiając 3 cm margines, następnie paprykę i plasterki cukinii. Brzegi ciasta nałożyć na warzywa. Jajka rozkłócić, odłożyć łyżkę a do pozostałych jajek dodać ser, śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Masę jajeczną wlewamy cienkim strumykiem do środka tarty, brzegi posmarować pozostawionym jajkiem i ew. posypujemy sezamem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 30-40 minut.
Uwielbiam tarty, bakłażany i cukinie! Idealnie trafiłaś w moje gusta ;)
OdpowiedzUsuńpoproszę kawałek na spróbowanie :)
OdpowiedzUsuńSycąca jest i to na pewno, a że pyszna, wierzę na słowo:)
OdpowiedzUsuńale super pomysł na obiad, podoba mi się taka wersja wytrawnej tarty;) Cukinię lubię i bakłażan zapewne też;D
OdpowiedzUsuńAleż świetny pomysł mi podrzucasz na jutrzejszy obiadek....! :-)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda - u mnie jutro sos do spaghetti z bakłażanem - zapraszam!
OdpowiedzUsuńTwoje tarty biorę w ciemno :) wygląda pysznie!!
OdpowiedzUsuńMniam, za taki obiad piątka z plusem :)
OdpowiedzUsuńkocham tarty, a takie wytrawne to już w ogóle:D
OdpowiedzUsuńObiad idealny na wakacje:)
OdpowiedzUsuńBakłażan moja wielka miłość - każdy przepis z jego udziałem gotowa jestem wypróbować:-) Tarta wyszła przepysznie:-)
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda, chyba wypróbuję ;D
OdpowiedzUsuńDla mnie idealna :)!
OdpowiedzUsuńZnakomita tarta, nic bym nie zmieniła :)
OdpowiedzUsuńJa właśnie zaczynam moje "przygody z tartami", świetny przepis... coś na lekki obiad :)
OdpowiedzUsuńŚwietny, sezonowy pomysł na obiad :-) mniam, mniam :-)
OdpowiedzUsuńPyszne smaki, bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńO! robię bo mam bakłażanów sporo:)
OdpowiedzUsuńWygląda chrupiąco i leciutko :)
OdpowiedzUsuń