03.08.2013

Tarta z bakłażanem i cukinią





Pyszna i sycąca tarta z warzywami.


Składniki:


Ciasto:
  • 1 szklanka mąki krupczatki 
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko 
  • 130 g masła 
  • 2-3 łyżki zimnej wody 
  • 1/4 łyżeczki soli 

Nadzienie:
  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 cukinia 
  • 4 jajka 
  • 100 g sera ( u mnie pecorino i gołda) 
  • 50 ml kwaśnej śmietany 
  • sól i pieprz
  • ew. sezam do posypania 


     Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folie i włożyć do lodówki na 30 minut. Bakłażana pokroić na plasterki, posolić i odstawić na 30 minut po tym czasie opłukać pod bieżącą wodą. Paprykę pokroić w drobną kostkę a cukinie w plasterki.
Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 mm. Na cieście ułożyć bakłażana pozostawiając 3 cm margines, następnie paprykę i plasterki cukinii. Brzegi ciasta nałożyć na warzywa. Jajka rozkłócić, odłożyć łyżkę a do pozostałych jajek dodać ser, śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Masę jajeczną wlewamy cienkim strumykiem do środka tarty, brzegi posmarować pozostawionym jajkiem i ew. posypujemy sezamem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 30-40 minut.






19 komentarzy:

  1. Uwielbiam tarty, bakłażany i cukinie! Idealnie trafiłaś w moje gusta ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. poproszę kawałek na spróbowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sycąca jest i to na pewno, a że pyszna, wierzę na słowo:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale super pomysł na obiad, podoba mi się taka wersja wytrawnej tarty;) Cukinię lubię i bakłażan zapewne też;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ świetny pomysł mi podrzucasz na jutrzejszy obiadek....! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetnie wygląda - u mnie jutro sos do spaghetti z bakłażanem - zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Twoje tarty biorę w ciemno :) wygląda pysznie!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, za taki obiad piątka z plusem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. kocham tarty, a takie wytrawne to już w ogóle:D

    OdpowiedzUsuń
  10. Obiad idealny na wakacje:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bakłażan moja wielka miłość - każdy przepis z jego udziałem gotowa jestem wypróbować:-) Tarta wyszła przepysznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. smacznie wygląda, chyba wypróbuję ;D

    OdpowiedzUsuń
  13. Znakomita tarta, nic bym nie zmieniła :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja właśnie zaczynam moje "przygody z tartami", świetny przepis... coś na lekki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny, sezonowy pomysł na obiad :-) mniam, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne smaki, bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  17. O! robię bo mam bakłażanów sporo:)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...