Przejdź do głównej zawartości

Tarta z bakłażanem i cukinią





Pyszna i sycąca tarta z warzywami.


Składniki:


Ciasto:
  • 1 szklanka mąki krupczatki 
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko 
  • 130 g masła 
  • 2-3 łyżki zimnej wody 
  • 1/4 łyżeczki soli 

Nadzienie:
  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 cukinia 
  • 4 jajka 
  • 100 g sera ( u mnie pecorino i gołda) 
  • 50 ml kwaśnej śmietany 
  • sól i pieprz
  • ew. sezam do posypania 


     Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folie i włożyć do lodówki na 30 minut. Bakłażana pokroić na plasterki, posolić i odstawić na 30 minut po tym czasie opłukać pod bieżącą wodą. Paprykę pokroić w drobną kostkę a cukinie w plasterki.
Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 mm. Na cieście ułożyć bakłażana pozostawiając 3 cm margines, następnie paprykę i plasterki cukinii. Brzegi ciasta nałożyć na warzywa. Jajka rozkłócić, odłożyć łyżkę a do pozostałych jajek dodać ser, śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Masę jajeczną wlewamy cienkim strumykiem do środka tarty, brzegi posmarować pozostawionym jajkiem i ew. posypujemy sezamem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 30-40 minut.






Komentarze

  1. Uwielbiam tarty, bakłażany i cukinie! Idealnie trafiłaś w moje gusta ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. poproszę kawałek na spróbowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sycąca jest i to na pewno, a że pyszna, wierzę na słowo:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale super pomysł na obiad, podoba mi się taka wersja wytrawnej tarty;) Cukinię lubię i bakłażan zapewne też;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ świetny pomysł mi podrzucasz na jutrzejszy obiadek....! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetnie wygląda - u mnie jutro sos do spaghetti z bakłażanem - zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Twoje tarty biorę w ciemno :) wygląda pysznie!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, za taki obiad piątka z plusem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. kocham tarty, a takie wytrawne to już w ogóle:D

    OdpowiedzUsuń
  10. Obiad idealny na wakacje:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bakłażan moja wielka miłość - każdy przepis z jego udziałem gotowa jestem wypróbować:-) Tarta wyszła przepysznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. smacznie wygląda, chyba wypróbuję ;D

    OdpowiedzUsuń
  13. Znakomita tarta, nic bym nie zmieniła :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja właśnie zaczynam moje "przygody z tartami", świetny przepis... coś na lekki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny, sezonowy pomysł na obiad :-) mniam, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne smaki, bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  17. O! robię bo mam bakłażanów sporo:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda chrupiąco i leciutko :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz