Bez zbędnego wymyślania najlepsze z najlepszych kruche ciasteczka z cukrem. Pamiętam jak moja babcia piekła takie ciastka i wiecznie w rodzinie były kłótnie bo część wolała przypieczone a druga część blade. Ja wolę te wypieczone :D Polecam, ciasteczka są przepyszne kruchutkie i delikatne.
Składniki:
- 500 g mąki (przesianej)
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 4 łyżki cukru
- 125 g masła
- 125 g margaryny
- 1 łyżka octu
- 30 g drożdży
- skórka z jednej cytryny
Dodatkowo:
- gruby cukier
- jajko+łyżka mleka
Do mąki dodać pokrojone masło, margarynę, pokruszone drożdże i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Blat oprószyć mąką, wyjąc część ciasta, rozwałkować i wykrawać ciastka w dowolnym kształcie. Ciastka przenieść na natłuszczoną blaszkę, posmarować rozbełtanym jajkiem z dodatkiem mleka a na koniec posypać grubym cukrem. Piec w piekarniku w temp. 200*C na złoty kolor około 15 minut.
źródło
500 g mąki przesianej... :) Popraw, bo jak ktoś wsypie pół kilo cukru, to będzie hardcore :D A ciastka są super. Proste i pyszne.
OdpowiedzUsuńDzięki, poprawiłam :D
Usuńbardzo lubie takie ciasteczka, cudnie wyglądają
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten cukier, i takie kruche, najzwyklejsze;)!
OdpowiedzUsuńJa poproszę garść tych bladych :D Też mi się kojarzą te ciasteczka z dzieciństwem ;)
OdpowiedzUsuńTo taki smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńKruche! i to z cukrem! Już biegnę z workiem po parę sztuk:)
OdpowiedzUsuńCiasta kruche z cukrem to takie, które nigdy się nie znudzą. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpyszna klasyka:)
OdpowiedzUsuńPs. gotowanie za głosowanie już trwa:)
A ja zawsze wydłubywałam z nich cukier :D
OdpowiedzUsuńświetne ciasteczka :) moje dzieci byłyby zachwycone ze względu na tą posypkę cukrową :D
OdpowiedzUsuńO rany,jak u mojej babci!
OdpowiedzUsuńCudne ciasteczka.
Olu przepyszne ciasteczka, uwielbiam krucho-drożdżowe ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńPyszna klasyka :)!
OdpowiedzUsuńPo prostu boskie! :-)
OdpowiedzUsuń