Przejdź do głównej zawartości

Kruche ciastka z cukrem





     Bez zbędnego wymyślania najlepsze z najlepszych kruche ciasteczka z cukrem. Pamiętam jak moja babcia piekła takie ciastka i wiecznie w rodzinie były kłótnie bo część wolała przypieczone a druga część blade. Ja wolę te wypieczone :D Polecam, ciasteczka są przepyszne kruchutkie i delikatne.



Składniki:

  • 500 g mąki (przesianej)
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki cukru 
  • 125 g masła 
  • 125 g margaryny 
  • 1 łyżka octu 
  • 30 g drożdży 
  • skórka z jednej cytryny 

Dodatkowo:
  • gruby cukier 
  • jajko+łyżka mleka 


     Do mąki dodać pokrojone masło, margarynę, pokruszone drożdże i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Blat oprószyć mąką, wyjąc część ciasta, rozwałkować i wykrawać ciastka w dowolnym kształcie. Ciastka przenieść na natłuszczoną blaszkę, posmarować rozbełtanym jajkiem z dodatkiem mleka a na koniec posypać grubym cukrem. Piec w piekarniku w temp. 200*C na złoty kolor około 15 minut.





 źródło

Komentarze

  1. 500 g mąki przesianej... :) Popraw, bo jak ktoś wsypie pół kilo cukru, to będzie hardcore :D A ciastka są super. Proste i pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubie takie ciasteczka, cudnie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ten cukier, i takie kruche, najzwyklejsze;)!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja poproszę garść tych bladych :D Też mi się kojarzą te ciasteczka z dzieciństwem ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. To taki smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kruche! i to z cukrem! Już biegnę z workiem po parę sztuk:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasta kruche z cukrem to takie, które nigdy się nie znudzą. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszna klasyka:)
    Ps. gotowanie za głosowanie już trwa:)

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja zawsze wydłubywałam z nich cukier :D

    OdpowiedzUsuń
  10. świetne ciasteczka :) moje dzieci byłyby zachwycone ze względu na tą posypkę cukrową :D

    OdpowiedzUsuń
  11. O rany,jak u mojej babci!
    Cudne ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  12. Olu przepyszne ciasteczka, uwielbiam krucho-drożdżowe ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz