22.08.2013

Ciasto śliwkowe






     Po klasycznym jabłeczniku przyszedł czas na ciasto ze śliwkami. Ciasta są do siebie bardzo podobne tylko w jabłkowym do ciasta kruchego dodawałam ser a tu już nie. Kruche ciasto z śliwkowo cynamonowym nadzieniem. Cynamonu w nadzieniu nie ma zbyt wiele, ale żeby była wyczuwalna nutka korzenna postanowiłam dodatkowo oprószyć wierzch ciasta przyprawą do piernika co sprawia, że ciasto nabiera bardziej wyrazistego smaku, ale nie nachalnego. Fajnie to wszystko razem smakuje.Polecam!



Składniki:

Ciasto:
  • 750 g mąki (przesianej)
  • 400 g masła pokrojonego w kostkę
  • 250 g cukru pudru
  • 3 jajka 
  • 1-2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
  • 2 kg śliwek 
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego
  • 100 g cukru 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego  
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki kaszy manny 
  • jajko + łyżka mleka

Lukier:
  • 120 g cukru pudru 
  • sok z cytryny 
  • cynamon albo przyprawa do piernika do posypania 
 Forma: 43x25 cm


      Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Nadzienie: Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, zalać 200 ml wody, wsypać cukier, cynamon, cukier waniliowy i gałkę muszkatołowa. Dusić na małym ogniu około 10 minut. Budynie wymieszać ze 150 ml wody dodać do śliwek i chwilkę mieszać tak do zgęstnienia. Odstawić i lekko przestudzić.
     2/3 ciasta rozwałkować najlepiej między dwoma arkuszami pergaminu do rozmiarów formy + 5 cm marginesu. Przełożyć do wyłożonej pergaminem formy, docisnąć do brzegów, nadmiar wychodzący z poza formy obciąć nożem. Środek ciasta posypać kaszą manną, wlać nadzienie i wyrównać. Pozostałe ciasto rozwałkować do wymiarów formy, przenieść na nadzienie i lekko docisnąć. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 50 minut ( wierzch musi być lekko złotawy). Przestudzone ciasto lukrujemy i na koniec delikatnie posypujemy przyprawą do piernika.






11 komentarzy:

  1. Ujmę to w ten sposób: pyszne ciacho na cudnym talerzyku:-)...

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny przepis, uwielbiam śliwki a to nadzienie bardzo mi przypomina powidła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale mi narobiłaś smaka na takie ciacho! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. talerzyki piękne, jak u babci

    OdpowiedzUsuń
  5. a'la Gosia ma rację, cudne talerzyki!
    A ciasto musiało być pyszne, ale początkowo że to jabłecznik :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałości :) Chętnie się poczęstuję, bo strasznej ochoty mi narobiłaś na takie ciastko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale u Ciebie ostatnio owocowo :D bardzo fajnie, bo strasznie lubię ciacha z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo mnie to ciasto zaintrygowało :) i jeszcze ta nutka cynamonu :) musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale dużo bym dała, żeby mieć taki malutki kawałeczek w lodówce...!

    OdpowiedzUsuń
  10. jej jak pięknie wygląda

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...