Po klasycznym jabłeczniku przyszedł czas na ciasto ze śliwkami. Ciasta są do siebie bardzo podobne tylko w jabłkowym do ciasta kruchego dodawałam ser a tu już nie. Kruche ciasto z śliwkowo cynamonowym nadzieniem. Cynamonu w nadzieniu nie ma zbyt wiele, ale żeby była wyczuwalna nutka korzenna postanowiłam dodatkowo oprószyć wierzch ciasta przyprawą do piernika co sprawia, że ciasto nabiera bardziej wyrazistego smaku, ale nie nachalnego. Fajnie to wszystko razem smakuje.Polecam!
Składniki:
Ciasto:
- 750 g mąki (przesianej)
- 400 g masła pokrojonego w kostkę
- 250 g cukru pudru
- 3 jajka
- 1-2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- 2 kg śliwek
- 3 opakowania budyniu śmietankowego
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki kaszy manny
- jajko + łyżka mleka
Lukier:
- 120 g cukru pudru
- sok z cytryny
- cynamon albo przyprawa do piernika do posypania
Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Nadzienie: Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, zalać 200 ml wody, wsypać cukier, cynamon, cukier waniliowy i gałkę muszkatołowa. Dusić na małym ogniu około 10 minut. Budynie wymieszać ze 150 ml wody dodać do śliwek i chwilkę mieszać tak do zgęstnienia. Odstawić i lekko przestudzić.
2/3 ciasta rozwałkować najlepiej między dwoma arkuszami pergaminu do rozmiarów formy + 5 cm marginesu. Przełożyć do wyłożonej pergaminem formy, docisnąć do brzegów, nadmiar wychodzący z poza formy obciąć nożem. Środek ciasta posypać kaszą manną, wlać nadzienie i wyrównać. Pozostałe ciasto rozwałkować do wymiarów formy, przenieść na nadzienie i lekko docisnąć. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 50 minut ( wierzch musi być lekko złotawy). Przestudzone ciasto lukrujemy i na koniec delikatnie posypujemy przyprawą do piernika.
Ujmę to w ten sposób: pyszne ciacho na cudnym talerzyku:-)...
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis, uwielbiam śliwki a to nadzienie bardzo mi przypomina powidła :)
OdpowiedzUsuńale mi narobiłaś smaka na takie ciacho! :)
OdpowiedzUsuńtalerzyki piękne, jak u babci
OdpowiedzUsuńa'la Gosia ma rację, cudne talerzyki!
OdpowiedzUsuńA ciasto musiało być pyszne, ale początkowo że to jabłecznik :)
Wspaniałości :) Chętnie się poczęstuję, bo strasznej ochoty mi narobiłaś na takie ciastko :)
OdpowiedzUsuńAle u Ciebie ostatnio owocowo :D bardzo fajnie, bo strasznie lubię ciacha z owocami :)
OdpowiedzUsuńbardzo mnie to ciasto zaintrygowało :) i jeszcze ta nutka cynamonu :) musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńAle dużo bym dała, żeby mieć taki malutki kawałeczek w lodówce...!
OdpowiedzUsuńjej jak pięknie wygląda
OdpowiedzUsuńswietne ciasto sliwkowe:)
OdpowiedzUsuń