Przejdź do głównej zawartości

Ciasto śliwkowe






     Po klasycznym jabłeczniku przyszedł czas na ciasto ze śliwkami. Ciasta są do siebie bardzo podobne tylko w jabłkowym do ciasta kruchego dodawałam ser a tu już nie. Kruche ciasto z śliwkowo cynamonowym nadzieniem. Cynamonu w nadzieniu nie ma zbyt wiele, ale żeby była wyczuwalna nutka korzenna postanowiłam dodatkowo oprószyć wierzch ciasta przyprawą do piernika co sprawia, że ciasto nabiera bardziej wyrazistego smaku, ale nie nachalnego. Fajnie to wszystko razem smakuje.Polecam!



Składniki:

Ciasto:
  • 750 g mąki (przesianej)
  • 400 g masła pokrojonego w kostkę
  • 250 g cukru pudru
  • 3 jajka 
  • 1-2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
  • 2 kg śliwek 
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego
  • 100 g cukru 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego  
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki kaszy manny 
  • jajko + łyżka mleka

Lukier:
  • 120 g cukru pudru 
  • sok z cytryny 
  • cynamon albo przyprawa do piernika do posypania 
 Forma: 43x25 cm


      Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Nadzienie: Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, zalać 200 ml wody, wsypać cukier, cynamon, cukier waniliowy i gałkę muszkatołowa. Dusić na małym ogniu około 10 minut. Budynie wymieszać ze 150 ml wody dodać do śliwek i chwilkę mieszać tak do zgęstnienia. Odstawić i lekko przestudzić.
     2/3 ciasta rozwałkować najlepiej między dwoma arkuszami pergaminu do rozmiarów formy + 5 cm marginesu. Przełożyć do wyłożonej pergaminem formy, docisnąć do brzegów, nadmiar wychodzący z poza formy obciąć nożem. Środek ciasta posypać kaszą manną, wlać nadzienie i wyrównać. Pozostałe ciasto rozwałkować do wymiarów formy, przenieść na nadzienie i lekko docisnąć. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 50 minut ( wierzch musi być lekko złotawy). Przestudzone ciasto lukrujemy i na koniec delikatnie posypujemy przyprawą do piernika.






Komentarze

  1. Ujmę to w ten sposób: pyszne ciacho na cudnym talerzyku:-)...

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny przepis, uwielbiam śliwki a to nadzienie bardzo mi przypomina powidła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale mi narobiłaś smaka na takie ciacho! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. talerzyki piękne, jak u babci

    OdpowiedzUsuń
  5. a'la Gosia ma rację, cudne talerzyki!
    A ciasto musiało być pyszne, ale początkowo że to jabłecznik :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałości :) Chętnie się poczęstuję, bo strasznej ochoty mi narobiłaś na takie ciastko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale u Ciebie ostatnio owocowo :D bardzo fajnie, bo strasznie lubię ciacha z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo mnie to ciasto zaintrygowało :) i jeszcze ta nutka cynamonu :) musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale dużo bym dała, żeby mieć taki malutki kawałeczek w lodówce...!

    OdpowiedzUsuń
  10. jej jak pięknie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  11. swietne ciasto sliwkowe:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz