Bardzo dobra i zarazem szybka w wykonaniu pasta do posmarowania kanapek idealna :D
Bez majonezu i jajek.
Składniki:
- 1 dojrzałe, miękkie awokado
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- około 5 sztuk suszonych pomidorków w zalewie
- mała cebulka albo pęczek szczypiorku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- kilka kropel soku z cytryny
- sól i pieprz
Awokado przetnij usuń pestkę i wyjmij miąższ. Zgnieć widelcem na papkę i skrop sokiem z cytryny. Do awokado dodaj odsączonego tuńczyka, pietruszkę, cebulkę i pomidorki drobno pokrojone. Całość porządnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeśli lubisz gładkie pasty, bez kawałków to najlepiej jest ją zblendować. Przechowuj w lodówce do 3 dni.
Lubię dodawać awokado do past. Nadaje super smaku :-) świetny pomysł z tuńczykiem :-)
OdpowiedzUsuńTakie pasty to bardzo fajny pomysł i sprzeciw wobec nudnym kanapkom... ale awokado to najbardziej smakuje nam zmiksowane z bananem i szpinakiem :D
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobną pastę, tylko dodaję do niej jeszcze przepis pomidorowy. Pyszności
OdpowiedzUsuńmmmmniam! wygląda super!
OdpowiedzUsuńZ awokado to dopiero taka pasta to wypas. :) Pychotka
OdpowiedzUsuńBardzo lubię domowe pasty do pieczywa. Twoja z tuńczykiem i pomidorkami suszonymi...też by mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńOj jak ja uwielbiam pasty z awokado! Świetny pomysł, aby połączyć je z tuńczykiem! :)
OdpowiedzUsuńTeż taką robimy, i uwielbiamy :)
OdpowiedzUsuńooo wygląda pysznie, zjadłabym chętnie!!!! :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się pomysł na tuńczyka z suszonymi pomidorami!
OdpowiedzUsuńBrzmi ciekawie :) Lubię tuńczyka :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie składników. Pychota :)
OdpowiedzUsuńooo.. może w tej ukrytej postaci skusiłabym się na awokado? Bo tuńczyka baaardzo lubię! :)
OdpowiedzUsuńŚwietna ta pasta :)
OdpowiedzUsuń