Do przygotowania ajerkoniaku (przepis Tu) potrzebowałam same żółtka no i teraz coś trzeba zrobić z białkami a nie zawsze ma się ochotę na bezę. Najlepszym i najszybszym sposobem jest wykorzystanie białek do upieczenia babki. Pulchniutkiej, puszystej, wilgotnej o lekkim cytrynowym smaku.
Składniki:
- 8 białek temp. pokojowa
- 250 g cukru
- 250 ml oleju
- 200 ml letniego mleka
- 430 g mąki
- 2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- skórka z cytryny
- ew. bakalie
- cukier puder do oprószenia
Ubij białka na sztywno, następnie pomalutku wsypuj cukier i ubijaj aż cukier się rozpuści, masa zgęstnieje i zrobi się błyszcząca. Zmniejsz obroty i cienkim strumykiem wlewaj olej potem na zmianę wlewaj mleko i dodawaj mąkę wymieszaną z sodą i solą. Na sam koniec dodaj startą skórkę z cytryny. Przelej do foremki i piecz do suchego patyczka około 40-50 minut w 180*C.
*Łatwiej jest wyjąć babkę z foremki kiedy jest jeszcze ciepła ale nie gorąca!
*Babkę możesz polać lukrem albo polewą czekoladową i posypać pokruszonymi orzechami.
*Jeśli nie chcesz cytrynowego posmaku w babce możesz użyć cukru waniliowego.
Super babeczka :-) przyznam się, że nie często je piekę. Ale na Wielkanoc zamierzam jakąś stworzyć :-)
OdpowiedzUsuńFajna babka z tej babki ;)
OdpowiedzUsuńwidzę, przygotowania do świąt pełną parą :)
OdpowiedzUsuńJa fanką babek nie jestem, ale ich kształt mnie zachwyca :)
Nie przepadamy za tego typu babkami :P Niemniej jednak wygląda ślicznie :D
OdpowiedzUsuńKlasyczna, najlepsza z cukrem pudrem i kapką domowego dżemu ;)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie musi być pyszna, taka puszysta i delikatna: )
OdpowiedzUsuńFajna babeczka :) Lubię takie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam babki, idealna do Twojego ajerkoniaku :)
OdpowiedzUsuńsuuuper! Można powiedzieć 'proteinowa' :D
OdpowiedzUsuńWspaniała! Wygląda na puszystą i delikatną! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo delikatnie
OdpowiedzUsuńBabka wygląda bardzo puchato i smakowicie ;) Na Wielkanoc z pewnością nada się idealnie i być może zrobię podobną, bo do tej pory to zawsze robiłam jogurtową :P
OdpowiedzUsuńKiedy widzę babki od razu myślę o świętach, zapisuję przepis i wykorzystam bardzo chętnie w czasie Wielkiej Nocy :)
OdpowiedzUsuńLubię taką babkę z białek, pyszna jest :)
OdpowiedzUsuń