Przejdź do głównej zawartości

Babka z białek







     Do przygotowania ajerkoniaku (przepis Tu) potrzebowałam same żółtka no i teraz coś trzeba zrobić z białkami a nie zawsze ma się ochotę na bezę. Najlepszym i najszybszym sposobem jest wykorzystanie białek do upieczenia babki. Pulchniutkiej, puszystej, wilgotnej o lekkim cytrynowym smaku.



Składniki:
  • 8 białek temp. pokojowa
  • 250 g cukru 
  • 250 ml oleju 
  • 200 ml letniego mleka 
  • 430 g mąki 
  • 2 łyżeczki sody 
  • szczypta soli 
  • skórka z cytryny
  • ew. bakalie 
  • cukier puder do oprószenia 
Foremka do babki albo keksówka, natłuszczona i posypana bułka tartą, kaszą manną


       Ubij białka na sztywno, następnie pomalutku wsypuj cukier i ubijaj aż cukier się rozpuści, masa zgęstnieje i zrobi się błyszcząca. Zmniejsz obroty i cienkim strumykiem wlewaj olej potem na zmianę wlewaj mleko i dodawaj mąkę wymieszaną z sodą i solą. Na sam koniec dodaj startą skórkę z cytryny. Przelej do foremki i piecz do suchego patyczka około 40-50 minut w 180*C.
*Łatwiej jest wyjąć babkę z foremki kiedy jest jeszcze ciepła ale nie gorąca!

*Babkę możesz polać lukrem albo polewą czekoladową i posypać pokruszonymi orzechami.
*Jeśli nie chcesz cytrynowego posmaku w babce możesz użyć cukru waniliowego.   






Komentarze

  1. Super babeczka :-) przyznam się, że nie często je piekę. Ale na Wielkanoc zamierzam jakąś stworzyć :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. widzę, przygotowania do świąt pełną parą :)
    Ja fanką babek nie jestem, ale ich kształt mnie zachwyca :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie przepadamy za tego typu babkami :P Niemniej jednak wygląda ślicznie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Klasyczna, najlepsza z cukrem pudrem i kapką domowego dżemu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie musi być pyszna, taka puszysta i delikatna: )

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajna babeczka :) Lubię takie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam babki, idealna do Twojego ajerkoniaku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. suuuper! Można powiedzieć 'proteinowa' :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniała! Wygląda na puszystą i delikatną! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo delikatnie

    OdpowiedzUsuń
  11. Babka wygląda bardzo puchato i smakowicie ;) Na Wielkanoc z pewnością nada się idealnie i być może zrobię podobną, bo do tej pory to zawsze robiłam jogurtową :P

    OdpowiedzUsuń
  12. Kiedy widzę babki od razu myślę o świętach, zapisuję przepis i wykorzystam bardzo chętnie w czasie Wielkiej Nocy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię taką babkę z białek, pyszna jest :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz