Bardzo puszysta, mięciutka i bardzo delikatna babka. Bazylii jest dużo bo cały pęczek, ale w babce ten smak się równoważy, nie jest nachalny tylko delikatny a w połączeniu ze skórką z cytryny i lukrem cytrynowym tworzy wspaniały smak. Polecam!
Składniki:
- 6 jajek
- 200 g cukru trzcinowego
- 200 g masła
- pęczek bazylii
- skórka z cytryny
- 225 g mąki
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki sody
- duża szczypta soli
- szklanka cukru pudru
- sok z cytryny
W misce wymieszaj mąki, sodę i sól. Rozpuść masło, wrzuć listki bazylii, skórkę z cytryny i zmiksuj. Odstaw na bok. Jajka wbij do miski, wsyp cukier i ubijaj nad garnkiem z parującą wodą (woda nie może dotykać miski). Ubijaj do czasu aż masa podwoi objętość a cukier się rozpuści. Zdejmij z garnka, zmniejsz obroty i cienkim strumykiem wlewaj do masy rozpuszczone masło. Gdy całość się połączy delikatnie mieszając wsypuj mąkę. Ciasto przelej do natłuszczonej foremki i piecz do suchego patyczka około 40 minut w 180*C. Po przestudzeniu polej lukrem.
Już nie wiem na którą babkę się zdecydować, wszystkie piękne
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie najciekawsza propozycja smakowa babki :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawi mnie smak bazylii w słodkim wypieku :)
OdpowiedzUsuńHmmmm bazylia w babce z cytryną... to chyba nie dla nas :P
OdpowiedzUsuńJednak bardzo podoba nam się połączenie lukru z makiem! Na pewno też tak udekorujemy swoje wypieki :D
Mój syn jak mówi że czegoś nie lubi to zawsze go zachęcam do tego żeby jednak sie przełamał i spróbował. Nie można na wszystko wiecznie kręcić nosem. Spróbuj jak nie będzie ci smakować to nie jedz ale spróbuj. I Was też do tego zachęcam :D
UsuńTo chętnie wpadniemy na kawałeczek :D Jeśli same taką zrobimy i nie zjemy to nikt już w rodzinie jej nie tknie xD
UsuńTo super zapraszam :D
UsuńBardzo ciekawa baba :-) z chęcią bym ją spróbowała :-)
OdpowiedzUsuńOryginalny pomysł. Ciekawa jestem bardzo jej smaku! :)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda! Ten gęsty lukier posypany makiem - cudo!
OdpowiedzUsuńBardzo intrygujące połączenie :)
OdpowiedzUsuńTakiej jeszcze nie jadłam, ale zapewne jest pyszna- tak właśnie wygląda; )
OdpowiedzUsuńBabka i bazylia? Co za połączenie :) gratuluje pomysłu :)
OdpowiedzUsuńSmak zapowiada się ciekawie, ale ja chyba nie zaryzykowałabym z tą bazylią, bo wolę takie bardziej tradycyjne babki ;) Ale wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńBabka okazała się hitem w mojej rodzinie, wszyscy są nią zachwyceni :D
UsuńPrawdziwa baba! Dostojna i piękna :) Chętnie bym skosztowała!
OdpowiedzUsuńBazylię uwielbiam, a to połączenie wygląda smacznie. I ten piękny lukier!!!! Może upieczesz jedną dla mnie?:)
OdpowiedzUsuńdla mnie bardzo intrygujące połączenie! Ciekawe co by u mnie powiedzili, haha :D
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :)
Ale jestem ciekawa jej smaku!
OdpowiedzUsuńBardzo jestem ciekawa czy bazylia jest wyczuwalny w babcie?
OdpowiedzUsuńJest wyczuwalna, ale nie jest nachalna :D
UsuńŚliczna i bardzo ciekawa!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa ta baba :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł!
OdpowiedzUsuńZ bazylią? To musi być niesamowity smak, trzeba wypróbować :)
OdpowiedzUsuńpiękna :) uwielbiam bazylie w deserach :)
OdpowiedzUsuńJuż nie jeden raz przekonałam się, że coś pozornie nie pasującego do przepisu jest idealnym jego uzupełnienem... Domyślam się, że tak jest i w tym wypadku :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :D
Usuń