Przejdź do głównej zawartości

Babka bazyliowa







        Bardzo puszysta, mięciutka i bardzo delikatna babka. Bazylii jest dużo bo cały pęczek, ale w babce ten smak się równoważy, nie jest nachalny tylko delikatny a w połączeniu ze skórką z cytryny i lukrem cytrynowym tworzy wspaniały smak. Polecam!




Składniki: 
  • 6 jajek 
  • 200 g cukru trzcinowego 
  • 200 g masła 
  • pęczek bazylii 
  • skórka z cytryny 
  • 225 g mąki 
  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżeczki sody 
  • duża szczypta soli  
Lukier:
  • szklanka cukru pudru 
  • sok z cytryny 



         W misce wymieszaj mąki, sodę i sól. Rozpuść masło, wrzuć listki bazylii, skórkę z cytryny i zmiksuj. Odstaw na bok. Jajka wbij do miski, wsyp cukier i ubijaj nad garnkiem z parującą wodą (woda nie może dotykać miski). Ubijaj do czasu aż masa podwoi objętość a cukier się rozpuści. Zdejmij z garnka, zmniejsz obroty i cienkim strumykiem wlewaj do masy rozpuszczone masło. Gdy całość się połączy delikatnie mieszając wsypuj mąkę. Ciasto przelej do natłuszczonej foremki i piecz do suchego patyczka około 40 minut w 180*C. Po przestudzeniu polej lukrem.





Komentarze

  1. Już nie wiem na którą babkę się zdecydować, wszystkie piękne

    OdpowiedzUsuń
  2. To zdecydowanie najciekawsza propozycja smakowa babki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawi mnie smak bazylii w słodkim wypieku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmmmm bazylia w babce z cytryną... to chyba nie dla nas :P
    Jednak bardzo podoba nam się połączenie lukru z makiem! Na pewno też tak udekorujemy swoje wypieki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój syn jak mówi że czegoś nie lubi to zawsze go zachęcam do tego żeby jednak sie przełamał i spróbował. Nie można na wszystko wiecznie kręcić nosem. Spróbuj jak nie będzie ci smakować to nie jedz ale spróbuj. I Was też do tego zachęcam :D

      Usuń
    2. To chętnie wpadniemy na kawałeczek :D Jeśli same taką zrobimy i nie zjemy to nikt już w rodzinie jej nie tknie xD

      Usuń
  5. Bardzo ciekawa baba :-) z chęcią bym ją spróbowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oryginalny pomysł. Ciekawa jestem bardzo jej smaku! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudnie wygląda! Ten gęsty lukier posypany makiem - cudo!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo intrygujące połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takiej jeszcze nie jadłam, ale zapewne jest pyszna- tak właśnie wygląda; )

    OdpowiedzUsuń
  10. Babka i bazylia? Co za połączenie :) gratuluje pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Smak zapowiada się ciekawie, ale ja chyba nie zaryzykowałabym z tą bazylią, bo wolę takie bardziej tradycyjne babki ;) Ale wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babka okazała się hitem w mojej rodzinie, wszyscy są nią zachwyceni :D

      Usuń
  12. Prawdziwa baba! Dostojna i piękna :) Chętnie bym skosztowała!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bazylię uwielbiam, a to połączenie wygląda smacznie. I ten piękny lukier!!!! Może upieczesz jedną dla mnie?:)

    OdpowiedzUsuń
  14. dla mnie bardzo intrygujące połączenie! Ciekawe co by u mnie powiedzili, haha :D
    Pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale jestem ciekawa jej smaku!

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo jestem ciekawa czy bazylia jest wyczuwalny w babcie?

    OdpowiedzUsuń
  17. Śliczna i bardzo ciekawa!

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo ciekawa ta baba :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Z bazylią? To musi być niesamowity smak, trzeba wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  20. piękna :) uwielbiam bazylie w deserach :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Już nie jeden raz przekonałam się, że coś pozornie nie pasującego do przepisu jest idealnym jego uzupełnienem... Domyślam się, że tak jest i w tym wypadku :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz