Przejdź do głównej zawartości

Sałatka warstwowa ze śledziem






Składniki: 
  •  2 zielone śledzie
  •  3 małe cebule 
  •  1 czerwona papryka 
  •   250 g marynowanych kurek
Sos:
  •  2 łyżki jogurtu naturalnego 
  •  2 czubate łyżki majonezu 
  •  2 łyżeczki musztardy 
  •  ½ łyżeczki cukru 
  •  1 łyżeczka koperku 
  •  sól i pieprz


       W miseczce  wymieszaj wszystkie składniki sosu, dopraw solą i pieprzem. Śledzie opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę a grzyby odsącz na sitku. Układaj warstwami najpierw śledzie, potem cebula, 1/2 sosu, papryka, grzyby i na koniec sos. Włóż do lodówki żeby smaki się przegryzły.







*Przepis na sałatkę opracowałam do styczniowego wydania Top Agrar Polska


Komentarze

  1. Aż mi w brzuchu zaburczało:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajnie wygląda ta sałatka :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. może to głupie, ale co to są zielone śledzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rodzaj ryby. Są delikatniejsze od matiasów i nie musisz ich moczyć w mleku czy wodzie. Nie są takie słone. Moim zdaniem świetnie sprawdzają się w sałatkach.

      Usuń
    2. dzięki za info, muszę poszukać, bo chyba do tej pory nie widziałam :)

      Usuń
  4. Pyszne połączenie smakowe :)
    Bardzo fajne naczynie na sałatkę :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam ją, bardzo fajna sałatka :) Pięknie prezentuje się na stole :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zielone śledzie mnie zaintrygowały :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sałatki warstwowe to moje ulubione :) Świetnie wyglądają i jeszcze lepiej smakują

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetyczna, świetnie wygląda w tym słoiczku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Za zwykłymi sałatkami śledziowymi nie przepadam, ale tą warstwową uwielbiam. Pysznie wygląda Twoja sałatka, musi być smakowita :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda bardzo bardzo apetycznie, a za śledzikiem dam się pociąć :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo chętnie przygotuję taką sałatkę, bo moje śledziowe jakoś nigdy mnie nie zachwycają, zawsze czegoś im brakuje.

    OdpowiedzUsuń
  12. nigdy nie jadłam śledzia z kurkami, oj coś czuję że skorzystam z Twojego przepisu w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Sałatka to kompletnie nie moje smaki, ale podoba mi się to naczynie :P

    OdpowiedzUsuń
  14. Teraz pochłonięta jestem innymi smakami. Ale Twój pomysł na sałatkę ze śledziami jest na tyle apetyczny, że chętnie zjadłabym porcję.... :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetnie podana! :) wygląda super, pewnie i tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda bardzo ładnie w tym ślicznym naczyniu :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszna!
    uwielbiam śledzie w każdej postaci.

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetnie wyglądają i zapewne cudnie smakowały. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok