Przejdź do głównej zawartości

Sezamki




Słodka przekąska do pochrupania :D



Składniki: 
  • 150 g cukru 
  • 60 g miodu 
  • 15 ml wody 
  • szczypta soli 
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 150 g sezamu 
  • 30 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 1/2 łyżeczki sody 

      Na patelnię z grubym dnem wsyp cukier, dodaj miód, wodę, sól i gałkę. Postaw na średnim ogniu i podgrzewaj do rozpuszczenia. Przemieszaj, gdy cukier się rozpuści wsyp sezam i podgrzewaj 10 minut. Masa powinna delikatnie pyrkać. Dodaj masło, ekstrakt i mieszaj do rozpuszczenia. Na sam koniec dodaj sodę, porządnie wymieszaj. Na desce do krojenia albo jakieś innej rozłóż pergamin do pieczenia i delikatnie go natłuść olejem. Wylej masę sezamową (uważaj jest bardzo gorąca!) i rozprowadź ją nożem. Poczekaj z 15 minut i włóż do lodówki do całkowitego stwardnienia. Wyjmij, pokrój na porcje i przełóż pergaminem do pieczenia.Jeśli wolisz miękkie, bardziej gumowate to nie wkładaj do lodówki.





Komentarze

  1. O mniam! Kocham sezamki! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. domowe sezamki- coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Taaak!!Sezamki!!Lubię!!Chrupię!!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pamiętamy, że we wczesnym dzieciństwie były to nasze znienawidzone ciastka(?), później jednak zaczęły nam smakować i zawsze wyskrobało się parę groszy aby kupić je w szkolnym sklepiku :)
    Ostatnio widziałyśmy taką paczuszkę sezamków w czekoladzie, muszą ciekawie smakować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja ulubiona przekąska :-) robiłam już takie domowe. Są zdecydowanie lepsze niż te kupne :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. z gałką muszkatołową? Nie wpadła bym... Wyglądają mega profesjonalnie

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojej domowe sezamki, rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja dalej mam moje w lodówce ;) ciekawie z tą gałką!

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają jak spod maszynki :) rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  10. na pewno wypróbuję :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają idealnie, muszę wypróbować bo domowych nigdy nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają idealnie, muszę wypróbować bo domowych nigdy nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  13. śliczne, ładniejsze niż kupowane:)

    OdpowiedzUsuń
  14. oooo! Kradnę przepis! moja mama kocha!

    OdpowiedzUsuń
  15. Chyba muszę takie zrobić, bo ostatnio sezamki pożeram w wyjątkowo dużych ilościach, a Twoje wyglądają idealnie :) Ciekawe jak smakują z dodatkiem gałki muszkatołowej...

    OdpowiedzUsuń
  16. Już zapisuje do zrobienia, sezamki - moja miłość z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kiedyś kupowałam sezamki i wcinałam kiedy tylko się dało. Potem jakoś zapomniałam. Ale mi przypomniałaś dawne czasy. Nabrałam ochoty, żeby zrobić sobie w domu ten smaczny do pochrupania batonik sezamowy :)

    OdpowiedzUsuń
  18. o mamo!!! Raj w domu :D wyglądają idealnie!!!

    OdpowiedzUsuń
  19. O mamo... Nie mogłabyś mi też takich cudeniek zrobić? ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pycha, kolejny smak z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz