Słodka przekąska do pochrupania :D
Składniki:
- 150 g cukru
- 60 g miodu
- 15 ml wody
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 150 g sezamu
- 30 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki sody
Na patelnię z grubym dnem wsyp cukier, dodaj miód, wodę, sól i gałkę. Postaw na średnim ogniu i podgrzewaj do rozpuszczenia. Przemieszaj, gdy cukier się rozpuści wsyp sezam i podgrzewaj 10 minut. Masa powinna delikatnie pyrkać. Dodaj masło, ekstrakt i mieszaj do rozpuszczenia. Na sam koniec dodaj sodę, porządnie wymieszaj. Na desce do krojenia albo jakieś innej rozłóż pergamin do pieczenia i delikatnie go natłuść olejem. Wylej masę sezamową (uważaj jest bardzo gorąca!) i rozprowadź ją nożem. Poczekaj z 15 minut i włóż do lodówki do całkowitego stwardnienia. Wyjmij, pokrój na porcje i przełóż pergaminem do pieczenia.Jeśli wolisz miękkie, bardziej gumowate to nie wkładaj do lodówki.
O mniam! Kocham sezamki! :D
OdpowiedzUsuńSmacznie! :)
OdpowiedzUsuńdomowe sezamki- coś pysznego!
OdpowiedzUsuńTaaak!!Sezamki!!Lubię!!Chrupię!!:)
OdpowiedzUsuńPamiętamy, że we wczesnym dzieciństwie były to nasze znienawidzone ciastka(?), później jednak zaczęły nam smakować i zawsze wyskrobało się parę groszy aby kupić je w szkolnym sklepiku :)
OdpowiedzUsuńOstatnio widziałyśmy taką paczuszkę sezamków w czekoladzie, muszą ciekawie smakować.
Moja ulubiona przekąska :-) robiłam już takie domowe. Są zdecydowanie lepsze niż te kupne :-)
OdpowiedzUsuńz gałką muszkatołową? Nie wpadła bym... Wyglądają mega profesjonalnie
OdpowiedzUsuńOjej domowe sezamki, rewelacja!
OdpowiedzUsuńJa dalej mam moje w lodówce ;) ciekawie z tą gałką!
OdpowiedzUsuńDomowe sezamki :) Mmmm pychota :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam!!!!
OdpowiedzUsuńwyglądają jak spod maszynki :) rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńna pewno wypróbuję :) mniam :)
OdpowiedzUsuńWyglądają idealnie, muszę wypróbować bo domowych nigdy nie robiłam
OdpowiedzUsuńWyglądają idealnie, muszę wypróbować bo domowych nigdy nie robiłam
OdpowiedzUsuńśliczne, ładniejsze niż kupowane:)
OdpowiedzUsuńoooo! Kradnę przepis! moja mama kocha!
OdpowiedzUsuńChyba muszę takie zrobić, bo ostatnio sezamki pożeram w wyjątkowo dużych ilościach, a Twoje wyglądają idealnie :) Ciekawe jak smakują z dodatkiem gałki muszkatołowej...
OdpowiedzUsuńJuż zapisuje do zrobienia, sezamki - moja miłość z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńKiedyś kupowałam sezamki i wcinałam kiedy tylko się dało. Potem jakoś zapomniałam. Ale mi przypomniałaś dawne czasy. Nabrałam ochoty, żeby zrobić sobie w domu ten smaczny do pochrupania batonik sezamowy :)
OdpowiedzUsuńo mamo!!! Raj w domu :D wyglądają idealnie!!!
OdpowiedzUsuńO mamo... Nie mogłabyś mi też takich cudeniek zrobić? ;)
OdpowiedzUsuńPycha, kolejny smak z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuń