Przejdź do głównej zawartości

Babka z ajerkoniakiem







       
            Babeczka pierwsza klasa! Szybka i dziecinnie prosta w przygotowaniu nie musimy przy niej zbyt długo stać wystarczy zmiksować wszystkie składniki. W babce dominują dwa smaki ajerkoniak i czekolada. Są to dwa smaki, które zdecydowanie pasują do siebie. Do babki wykorzystałam domowy ajerkoniak, który zrobiony został z wódki i ekstraktu waniliowego dzięki czemu jego smak jest delikatniejszy. Jeśli ajerkoniak zrobiony jest ze spirytusu to jego smak jest zdecydowanie ostrzejszy. Babka nie jest ani wilgotna ani sucha taka pół na pół.



Składniki: 
  • 380 g mąki 
  • 50 g kakao 
  • 200 g cukru trzcinowego 
  • 2 łyżeczki sody 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 200 ml ajerkoniaku (przepis TU)
  • 100 ml mleka 
  • 250 ml oleju 
  • 2 jajka 
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 5-6 łyżek mleka 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżka cukru pudru 

Foremka do babki albo keksówka, natłuszczona



        Wsyp wszystkie suche składniki do miski i porządnie wymieszaj. Dodaj pozostałe mokre składniki i miksuj na najwyższych obrotach przez minute, tak żeby wszystko ładnie się połączyło. Przelej do foremki i piecz do suchego patyczka około 50-60 minut w 180*C. Po przestudzeniu polej czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.


*Jeśli nie chcemy albo z jakiś powodów nie możemy dodać ajerkoniaku zastąpmy go mlekiem 250 ml ( wtedy nie dodajemy już tych 100 ml mleka!)





Komentarze

  1. Ale wspaniała baba. Wygląda cudnie i pewnie tak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda mrocznie, ciemna polewa, ciemne ciasto czekoladowe i do tego ajerkoniak, całość musi być przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Bardzo wykwintna babka, musi cudownie smakować z ajerkoniakiem!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mimo, że już wyraziłyśmy swoje negatywne podejście do ajerkoniaku to takiej babce trudno jest się oprzeć :P

    OdpowiedzUsuń
  5. piękna babka,i na pewno pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne zdjęcia :) A babka wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam bardzo miłe wspomnienia jeśli chodzi o babkę z ajerkoniakiem - była pyszna! :) A Twoja dodatkowo wygląda przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wow, cudne zdjęcie. A na nim wspaniały wypiek. Jest czego pozazdrościć!

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękna!
    Aż chce się zaraz piec...

    OdpowiedzUsuń
  10. To chyba najpiękniejsza babka jaką kiedykolwiek widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Magiczna fota... Chyba aż zaraz upiekę ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm, wygląda pięknie, a smakować musiała bajecznie... :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wypasiona i procentowa ta babka :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wow jak z najlepszej cukierni :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok