Maritozzi są serwowane na śniadanie w całym Rzymie. Są to miękkie drożdżowe bułki z dodatkiem skórki pomarańczowej. Do ich wykonania używa się wody zamiast mleka i dodaje niewielką ilością masła i cukru. Po upieczeniu jeszcze gorące smaruje się syropem z cukru a po przestudzeniu wypełnia bitą śmietaną.
Składniki:
- 500 g mąki luksusowej
- 80 g cukru
- 80 g rozpuszczonego masła
- 250 ml letniej wody
- 40 g drożdży
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki soli
- skórka z jednej pomarańczy
- 1 żółtko + 20 ml mleka
- 8 łyżek wody
- 4 łyżki cukru
- 300 ml śmietany kremówki
Do garnuszka wlej około 100 ml wody pokrusz drożdże, wsyp łyżeczkę cukru i wymieszaj. Odstaw na chwilę. Do miski wsyp mąkę, sól, cukier, skórkę z pomarańczy, dodaj żółtko, resztę wody i wymieszaj. Wlej drożdże, wymieszaj i na koniec dodaj masło. Zagniataj ciasto około 5 minut. Nie powinno być twarde ani zbyt mocno przyklejać się do rąk. Powinno być delikatne i sprężyste. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Ciasto podziel na 10 bułeczek (każda z moich bułeczek ważyła 100g) i uformuj z nich bułeczki o podłużnym kształcie. Ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i posmaruj wierzch żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Odstaw na bok do ponownego wyrośnięcia na około 40-60 minut. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut.
Syrop: Wodę z cukrem umieść w rondelku i podgrzewaj aż masa zgęstnieje (potrwa to 3-5 minut). Po wyjęciu bułeczek z piekarnika posmaruj ich wierzch syropem. Odstaw do przestudzenia.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, przełóż do worka cukierniczego (jeśli nie masz użyj noża albo łyżeczki). Przed podaniem natnij bułkę a w miejscu przecięcia nałóż śmietanę.
To musi bosko smakować!
OdpowiedzUsuńSkórki pomarańczowej nie lubię, ale reszta brzmi booosko! :D
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe te bułeczki, fajnie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńWow jakie ciekawe bułeczki. Chętnie bym zjadła!
OdpowiedzUsuńzamiast bitej śmietany poproszę budyń i łapię 3 na wynos! :)
OdpowiedzUsuńMniam, wyglądają cudownie.. :)
Omg!! Chcę, chcę, chcę!! :D
OdpowiedzUsuńPoproszę jedną.... albo trzy:) Uwielbiam takie bułeczki!
OdpowiedzUsuńOj ta śmietanka aż się prosi o wylizanie xD
OdpowiedzUsuńOjej! Drożdżowe z bitą śmietaną - ciekawe, ciekawe...
OdpowiedzUsuńWspaniałe !! Będę musiała spróbować! :)
OdpowiedzUsuńjadłam takie :) wyglądają jak w Rzymie :)
OdpowiedzUsuńChyba smakują bosko :)
OdpowiedzUsuńHmm nie wiem co to bo widze tą nazwę pierwszy raz, ale wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuń