Przejdź do głównej zawartości

Jajka zapiekane w sosie pomidorowym




       Bardzo dobra propozycja na świąteczny stół. Jajka faszerowane serem i śmietaną. Jeśli chcemy nadzienie możemy dowolnie modyfikować dodając np. krewetki, wędzonego łososia, kapary co kto lubi :D Do tego jest sos pomidorowy lekko słodki, lekko ostry smaki się równoważą i całość smakuje naprawdę bardzo dobrze.



Składniki: 
  • 8 jajek 
  • puszka pomidorów bez skórki 
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru 
  • sól, pieprz 
  • około 1 łyżeczki suszonego oregano 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 80 g sera grana padano albo gorgonzoli
  • 1/2 pęczka szczypiorku 

Naczynie żaroodporne do zapiekania

       Jajka ugotuj na twardo, zalej zimna wodą i przestudź. Następnie obierz, przekrój na pół  i wymnij żółtka. Żółtka rozgnieć widelcem, dodaj śmietanę, 50 g startego sera, drobno posiekany szczypiorek i przypraw solą i pieprzem. Nadzieniem nafaszeruj białka i odstaw na bok.
      Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na maśle i oleju, dodaj puszkę pomidorów, drobno pokrojony czosnek. Smaż do chwili aż sok odparuje a sos zrobi się gęsty. Dopraw solą, pieprzem, oregano i łyżeczką cukru. Na dno naczynia wylej sos, na wierzchu poukładaj faszerowane jajka a na koniec posyp resztą sera. Zapiekaj 15 minut w 200*C







Komentarze

  1. Bardzo ciekawa propozycja. Takich jeszcze nie widziałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ one apetycznie wyglądają; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobre rozwiązanie na świąteczną nudę na talerzu :P Ile można jeść samych jajek z majonezem xD

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają super :) Z pewnością tak też smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy czegoś podobnego nie jadłam, ale wygląda bardzo smakowicie :):)

    OdpowiedzUsuń
  6. A to ciekawe, nigdy o jajkach zapiekanych nie słyszałam

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajna propozycja na świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę takie zrobić na święta !

    OdpowiedzUsuń
  9. pierwszy raz spotykam się z taką dobrocią, ale kurka! To musi smakować wybornie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo pożywne i na pewno wyborne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pomysł na jajka super, właśnie go drukuję i przy najbliższej okazji wykorzystam :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajne danie, chętnie bym spróbował :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz