Składniki:
- 2 cukinie średniej wielkości
- 2 kulki mozzarelli
- 3 jajka
- 120 ml śmietany
- 120 ml mleka
- 2-3 ząbki czosnku
- garść świeżego tymianku
- sól i pieprz
Cukinie myjemy, obcinamy końce i kroimy w plasterki. Posypujemy solą i pieprzem. Mozzarellę kroimy na mniejsze kawałki. Foremkę natłuszczamy i układamy na przemian plasterek cukinii, plasterek mozzarelli. W misce mieszamy jajka, śmietanę, mleko, tymianek, drobno pokrojony czosnek, doprawiamy sola i pieprzem. Przygotowaną mieszanką zalewamy cukinie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C na 45-50 minut.
* Zapiekankę można podać w formie tarty. Musimy tylko przygotować kruche ciasto. Przepis znajdziecie tu -->>
lekko i smacznie ;)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńObłędnie się prezentuję. Jestem po obiedzie, ale schrupałabym mały kawałek takiej zapiekanki.
OdpowiedzUsuńOj tak, to jest zdecydowanie coś dla mnie. Też ostatnio robiłam zapiekaną tartę z cukinią i do dziś się oblizuję na wspomnienie tego smaku!
OdpowiedzUsuńPyszne, sycące danie! :)
OdpowiedzUsuńpysznie się zapowiada :) uwielbiam takie dania!
OdpowiedzUsuńCzęsto o tym wspominam, ale ja naprawdę kocham cukinię! W takiej wersji prawdopodobnie zjadłabym całą sama :)
OdpowiedzUsuńWspaniała i pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńale czy ktoś wypróbował? Jak smakuje?
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie, ja jednak musiałabym dorzucić mięso by w domu zjedli:P
OdpowiedzUsuń