Przejdź do głównej zawartości

Kruche babeczki z serem i malinami




     Kruche babeczki upieczone w foremce na muffinki z bardzo dobrym nadzieniem. No chyba nikogo nie muszę przekonywać, że połączenie sera i malin jest pyszne? :D Zapraszam częstujcie się :D


Składniki:

Ciasto:
  • 400 g mąki 
  • 200 g masła pokrojonego w kostkę
  • 100 ml zimnej wody 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • duża szczypta soli 

Nadzienie:
  • 500 g twarogu 
  • 2 jajka 
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 250 g malin 
  • 70 g cukru 
  • 1 łyżka cukru waniliowego  
  • kilka kropli soku z cytryny do smaku
  • jajko+łyżka mleka do posmarowania wierzchu
  • cukier puder do oprószenia

        Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na kształt prostokąta, dosyć cienko około 2 mm. Prostokąt dzielimy na kwadraty, moje miały wymiar 11x11cm, ale wielkość prostokątów musimy dopasować do wielkości formy na muffinki. Najlepiej wyciąć jeden kwadrat i dopasować a potem według wzoru wycinać kolejne. Foremkę na muffinki natłuszczamy i wkładamy kawałki ciasta dociskając do dna formy, końcówki ciasta powinny wystawać.
      Nadzienie: Do garnka wrzucamy maliny, zasypujemy cukrami i na małym ogniu, cały czas mieszając czekamy aż nam się rozpadną. Następnie przecieramy przez sitko. Studzimy. Twaróg mielimy albo rozgniatamy widelcem, dodajemy jajka, mąkę, sok z cytryny i przestudzony sok z mali. Wszystko mieszamy. Do wcześniej przygotowanych koszyczków wkładamy nadzienie i zlepiamy ze sobą na przemian końce ciasta. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem z dodatkiem mleka. Pieczemy na lekki złoty kolor w 180*C. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.






Komentarze

  1. Świetny pomysł, babeczki wyglądają cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają jak ze sklepu.. piękne cuda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki fajny kształt babeczek.
    Apetycznie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie świetne, z góry wyglądały jak ciasteczka kopertki, a to babeczki, bardzo pomysłowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszniutkie :D zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  6. korzystam z zaproszenia i się częstuję! a co :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie zakieweczki zawsze mnie urzekają ;) a najlepsza jest pyszna niespodzianka w środku ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja się z przyjemnością poczęstuję :) Wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. kokietuja te Twoje koperty :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz